sobota, 23 sierpnia 2014

Zapiekany na grillu ser pleśniowy z winem, tymiankiem i migdałami

Bardzo lubię połączenie serów i białego wina. Taka kombinacja występuje u nas bardzo często. Zwykle gdy kupujemy białe wino kupno dobrego sera staje się zakupem oczywistym. Dziś wybrałam ser pleśniowy w wersji zapiekanej z winem, tymiankiem i migdałami. Bardzo prosta i szybka przekąska. Idealna do dobrego białego wina. Wiem, że to koszmarnie kaloryczna bomba ale zupełnie nie robi to na mnie wrażenia. Jeśli przygotujecie do tego bagietkę to będzie naprawdę dość sycące danie. To jeden tych z najprzyjemniejszych momentów...Bagietka, ciągnący ser, wino i mój m. Lubię takie małe romantyczne przekąski :)
Odkąd testuję grilla Broil King piekarnik u mnie w domu przestał istnieć. Tą przekąskę także przygotowałam na grillu ale spokojnie można zapiec ser w piekarniku.




















Składniki (na jedną osobą):
jeden krążek sera pleśniowego (naturalnego)
szczypta tymianku
ok łyżka białego wina
kilka migdałów

do podania:
bagietka
wino

Wykonanie:
W serze zrób kilka nacięć. Możesz tez usunąć trochę pleśni. W nacięcia wlej odrobinę wina. Całość posyp odrobiną tymianku. Ułóż ser w kokilce lub naczyniu do zapiekania. Jeśli używasz piekarnika rozgrzej go do temp. 180 stopni jeśli grilla użyj tylko jednego palnika na średniej temperaturze. Ser jest gotowy kiedy zacznie lekko "puchnąć"- dzieje się to bardzo szybko. Po wyciągnięciu sera posyp go pokrojonymi migdałami. Bagietkę przekrój na pół i wzdłuż. Zgrilluj ją i podawaj wraz z winem do sera.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń