sobota, 20 grudnia 2014

Muffiny piernikowe

Uff...to chyba była moja najdłuższa blogowa przerwa.. Czeka mnie jeszcze jedna ale o ile pierwsza była nieprzyjemna o tyle na drugą czekam już z utęsknieniem. Ciężko mi było wrócić do gotowania i blogowania. Właściwie dość mocno żerowałam w ostatnim tygodniu na mamie i babci:) I efekt był taki że niewiele gotowałam. Zrobiłam jedynie pierniki (z tego przepisu) bo ciasto czekało na mnie w lodowce i musiałam je zrobić. Ale to mnie zmobilizowało i już wracam. Na początek coś dla tych którzy tak jak ja przed świętami nie mili zbyt wiele czasu na pichcenie albo dla tych którzy w ferworze świątecznych przygotowań potrzebują szybkiego świątecznego przepisu. Wczoraj wpadli do nas znajomi. Prawdę mówiąc dzień był szalony i nie miałam kompletnie ani czasu ani pomysłu na ciasto. Ale na zrobienie muffin czas jest zawsze. Szybkie, proste i bardzo świąteczne. W sam raz na przedświąteczną wizytę.





















Składniki:
250 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonego imbiru
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 jajko
2 łyżki płynnego miodu
50 g ciemnego cukru 
szklanka mleka
pół łyżeczki octu balsamicznego
6 łyżek oleju o neutralnym smaku i zapachu

Wykonanie:
Suche składniki oprócz cukru (mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, cynamon, gałka, imbir) wymieszaj w dużej misce. Oddziel białka od żółtek i białka ubij na puszystą masę. Dodawaj stopniowo cukier. A następnie pozostałe mokre składniki (jajko, mleko, ocet i olej). Mokre składniki połącz z suchymi i wymieszaj. Ciastem napełniaj papilotki i piecz w formie na muffinki ok 25 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!
Korzenne przysmaki
zBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń