wtorek, 17 listopada 2015

Pumpkin spice latte- dyniowe latte

Dyniowe latte to u nas ostatnio hit. Co prawda nie lubię kawy, ale lubię dynię i to wystarczy. Jakiś czas temu zrobiłam dyniowe latte w innej wersji. Dodałam zmiksowaną dynię, i prawdę mówiąc ten pomysł nie wyszedł najlepiej. Dlatego teraz trochę inaczej- moim zdaniem lepiej. Zrobiłam syrop i to okazało się świetnym i pysznym pomysłem. Zrobienie syropu zajmuje trochę czasu ale naprawdę warto to zrobić. Tak przygotowana kawa jest niesamowita! 























Składniki:
350 g dyni bez skóry- pokrojonej w kostkę
szklanka wody
pół szklanki cukru trzcinowego
2 cm kawałek imbiru- startego
ziarenka z 3 nasion kardamonu
łyżeczka cynamonu
łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
ziarenka z połowy laski wanilii
świeżo zaparzona kawa

Wykonanie:
Do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Poczekaj aż się rozpuści. Następnie dodaj dynię, wymieszaj całość i dodaj przyprawy. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj 15 minut. Odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie używając gazy lub sitka przelej syrop i odciśnij. Przelej syrop do butelki i przechowuj w lodówce.
Na dno kubka lub szklanki wlej 3-4 łyżki syropu (w zależności od wielkości naczynia). Zalej świeżo zaparzoną kawą. Możesz udekorować bitą śmietaną.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Jak to obłędnie smacznie wygląda ;)
    Pozdrawia i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż ślinka cieknie, ja kawę uwielbiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja do zwykłej jakoś nie mogę się przekonać:) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Mmm, ale ona boska! Muszę się za taką zabrać :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda genialnie i pewnie tak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń