poniedziałek, 25 lipca 2016

Sałatka z fuetem, kozim serem i nektarynkami

Właśnie wróciliśmy z wakacji. Dość intensywnych i długich. Ale naprawdę niesamowitych! Dwa fantastyczne kraje- Hiszpania i Portugalia. Jestem w obu szczerze zakochana i obydwa kraje zrobiły na nas ogromnie pozytywne wrażenie. Portugalia urzekła nas nieco bardziej, ale to tylko nasza opinia. Za co kocham Portugalię? Mogłabym wymieniać naprawdę długo, ale muszę tu wspomnieć przynajmniej o Cabo da Roca, Lizbonie, Porto- w którym mogłabym zamieszkać choćby dziś, no i oczywiście portugalskie pastel de nata i pastel de bacalhau. To dwie fantastyczne przekąski dla których całkowicie straciłam głowę. W Portugalii jest mnóstwo naprawdę ujmujących rzeczy np. wszędzie wiszące pranie i piękne stare kamienice. Jeśli chodzi o Hiszpanię to zdecydowanie uwielbiam ją za tapas, fuet, horchate- mleko ze zmielonymi migdałami i churros con chocolate. Sewilla, Salamanka i Walencja mają niesamowity klimat. Tak, to były świetne wakacje. Próbowaliśmy mnóstwo miejscowych przysmaków win, tapas, serów, szynek. Mnóstwo nowych smaków. Jak zwykle przywiozłam trochę łupów wakacyjnych czyli po prostu trochę jedzenia. Kuchnia hiszpańska i portugalska zostanie ze mną na dłużej.
Dzisiaj zachciało mi się po prostu sałatki. Szybkiej, smacznej i w lekko hiszpańskim klimacie. I oto jest. Jeśli nie przepadacie za owocami w tego typu sałatkach, to po prostu ją pomińcie, ale moim zdaniem warto poszaleć:) Nie podaję konkretnych proporcji, kombinujcie sami i dopasujcie je według własnych gustów. 





















Składniki: 
fuet- hiszpańska kiełbasa
rukola
orzeszki piniowe
jedna nektarynka
kozi ser 

sos:
3 łyżki oliwy (można użyć też np. oleju sezamowego)
sól
pieprz
łyżeczka syropu z granatu (można pominąć)
łyżka gęstego sosu balsamicznego

Wykonanie:
Rukolę rozłóż na talerzu. Fuet pokrój w cienkie plastry i ułóż na rukoli. Ser pokrusz i także ułóż na rukoli. Posyp całość orzeszkami. Nektarynkę pokrój w plastry. Przygotuj sos- wymieszaj wszystkie składniki i polej nimi sałatkę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz