wtorek, 27 października 2020

Irlandzki chleb sodowy

Chyba nie ma prostszego przepisu na chleb niż ten irlandzki wynalazek. Chleb na sodzie więc nie trzeba czekać aż wyrośnie. Zrobicie go w 5 minut. Jest pyszny i tak prosty, że nie ma wymówek żeby go nie zrobić.







Składniki:
500 gr mąki pełnoziarnistej
450 gr maślanki
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj. Możesz użyć super, ekstra sprzętu ale ręce też dadzą radę Ugniataj do połączenia się składników. Ciasto jest dość luźne ale nie podsypuj go mąką. Jeśli to zrobisz chleb będzie twardy. Przełóż go na blachę do pieczenia, uformuj kulkę i na wierzchu zrób wzorek „na krzyż”. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 25-35 minut.
Smacznego!

1 komentarz: