niedziela, 26 maja 2013

Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe podałam do bananowej tarty Tatin. W oryginalnym przepisie Nigelli powinnam użyć soku z granatów. Z powodu braku granatów a nadwyżki rabarbaru postanowiłam przepis zmodyfikować. Okazało się, że lody nie są zbyt kwaśne i świetnie "przełamały" słodycz tarty. Plusem jest to, że można spokojnie użyć dowolnych owoców:)





















Składniki:
5-6 średniej wielkości łodyg rabarbaru
¾ szklanki cukru pudru (można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań)
500ml śmietany kremówki

Wykonanie:
Oczyść rabarbar, pokrój go w kostkę i gotuj do miękkości. Dodaj cukier puder. Śmietanę ubij i połącz z wystudzonym rabarbarem. Ubijaj aż masa będzie gładka. Przełóż do pojemnika. Wstaw do zamrażalnika na min. 4 godziny a najlepiej na całą noc. Wyjmij 15 minut przed podaniem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz