poniedziałek, 6 lutego 2017

Placki z płatków jaglanych

Czy jest dobry czas na remontowanie mieszkania? Wydaje mi się, że nie. Żaden czas nie jest wystarczająco dobry na jakiekolwiek prace w domu. Ale sama chciałam, więc czy mam prawo być niezadowolona? Efekty już widać, dlatego wydaje mi się, że jednak nie mam:P Gdzieś między farbą, a wałkiem przygotowałam te małe, pyszne cudeńka. Na Karaibach obżerałam się niemiłosiernie. Nie sądziłam, że mogę w siebie wpakować tyle jedzenia, ale było naprawdę pyszne i zdrowe, dlatego nie mam zbyt wielu wyrzutów sumienia. Natomiast nasza koleżanka (tak, Natalia.. to Ty) niemalże codziennie na śniadanie, fundowała sobie naleśniki z owocami i bitą śmietaną. Tak. Zazdrościłam. Ale w tym samym czasie obżerałam się niewyobrażalną ilością ananasa. Czyli powinnam zazdrościć mniej:P Jednak moja miłość do placków jest ogromna. Po powrocie zachciało mi się super zdrowych placki z płatków jaglanych i maślanki. Są naprawdę świetne. Z ulubionymi dodatkami na pewno przypadną Wam do gustu. U mnie wystąpiły w wersji z kaki, bananem i świeżo ubitą śmietaną. Pycha!




















Składniki:
1 szklanka płatków jaglanych
2 szklanki maślanki
ok pół szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 duże jajko

do placków nie dodałam żadnego cukru, owoce wg mnie są wystarczająco słodkie, ale jeśli wolicie, możecie dodać do ciasta łyżkę płynnego miodu, lub polać miodem już usmażone placki

Do podania: owoce, bita śmietana, jogurt

Wykonywanie:
Płatki jaglane wsyp do miski, zalej je maślanką i odstaw na ok 20 minut- wymieszaj je kilka razy podczas tego czasu. Następnie dodaj mąkę i jajko. W razie potrzeby jeśli masa będzie zbyt zbita dodaj mleko. Wymieszaj całość. Ja dodałam jeszcze łyżkę oliwy ponieważ smażę je na naleśnikarce i nie używam już wtedy dodatkowego oleju. Smaż aż będą rumiane z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Świetnie wyglądają! :) Powiem szczerze, że jeszcze nie próbowałam placków z płatków jaglanych, ale brzmią świetnie, więc z przyjemnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Robiłam kilka razy placki z płatków jaglanych i te są zdecydowanie najlepsze. Koniecznie wypróbuj! Pozdrawiam!

      Usuń
  2. A czy zamiast maślanki można dodać kefir?

    OdpowiedzUsuń