wtorek, 8 marca 2016

Zielony hummus (z groszkiem)

Uwielbiam hummus. I do niedawna uważałam, że jeśli hummus to tylko ten bez dodatków, klastyczny. Nic innego nie wchodziło w grę. Na szczęście coś się zmieniło. Przekonałam się do różnych innych wersji. Najpierw zrobiłam hummus z pieczonym kalafiorem, a teraz przyszła pora na groszek. I czuję, że to dopiero początek. Hummus z groszkiem jest ciekawym pomysłem ale nie próbujcie dodawać groszku z puszki...nie jestem pewna czy hummus by to zniósł:)





















Składniki:
pół szklanki suchej ciecierzycy- moczonej przez noc
2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty sezamowej tahini
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
zimna woda
pół szklanki mrożonego groszku

Wykonanie:
Groszek rozmroź i ugotuj. Odstaw do wystudzenia. Ciecierzycę ugotuj aż będzie miękka. Wszystkie składniki oprócz groszku wrzuć do blendera i zmiksuj. Wodę dodawaj stopniowo żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodaj groszek i jeszcze raz zmiksuj.

Smacznego!

poniedziałek, 7 marca 2016

Pizza mumia

Lubimy pizzę! To jasne. A dziś byliśmy w kwestii pizzy bardzo kreatywni. Mój Piotrek ostatnio bardzo interesuje się piramidami, mumiami i faraonami. Godzinami czytamy o starożytnym Egipcie, budujemy piramidy z masy solnej i rysujemy mumie. Postanowiłam zrobić Mu małą niespodziankę i przygotowałam pizzę mumię. Był bardzo zadowolony. Tak naprawdę możecie do środka wrzucić wszystko, co zalega Wam w lodówce:)



























Składniki:
1 cebula- podsmażona
sos pomidorowy
kilka czarnych oliwek
pół kulki mozzarelli
kilka plastrów salami
jajko do posmarowania

Wykonywanie:
Z ciasta uformuj kulkę- głowę. Resztę ciasta podziel na dwie części. Jedną większa drugą mniejszą. Większą rozwałkuj na kształt prostokąta. Od góry "doklej" głowę. Na środku rozsmaruj sos pomidorowy, ułóż cebulę, oliwki, mozzarellę i salami. Boki ciasta z obu stron natnij (tak aby powstało coś na kształt jodełki). Zakrywaj farsz paskami z ciasta, układając je na przemiennie. Paski ciasta nie muszą zakrywać całego farszu do końca. Drugą część ciasta także rozwałkuj i potnij w długie plastry. Owijaj nimi powstałą mumię, brzegi zwijając lekko pod spód. Nadmiar ciasta odetnij. Paski zrób także na głowie mumii. Posmaruj mumię roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut aż ciasto będzie rumiane. 

Smacznego!

piątek, 4 marca 2016

Mielona wołowina z warzywami w cieście francuskim

Wołowina z warzywami i ciasto francuskie? To jest to! Dziś mam szybkie i naprawdę śmiesznie proste danie. Fajnie wgląda i naprawdę dobrze smakuje. W kwestii nadzienia- pełna dowolność. Ja postawiłam na dość tradycyjne wnętrze ale oczywiście można kombinować. 























Składniki:
250 g mielonej wołowiny
szklanka mrożonego groszku.
2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
opakowanie ciasta francuskiego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
olej do smażenia u mnie ryżowy

Wykonywanie:
Groszek rozmroź. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, seler pokrój w plastry a cebulę w półplasterki.  Warzywa podsmaż na oleju aż zmiękną. Mięso także usmaż. Wymieszaj mięso z warzywami, przypraw solą, pieprzem i ziołami. Rozłóż płat ciasta francuskiego. Ja swój podzieliłam na dwie części. Na środku ciasta rozłóż trochę farszu i zwiń. Dociśnij delikatnie boki i dół. i ułóż łączeniem do dołu. Pecz w rozgrzanym do 180 stopniu piekarniku przez ok 25-30 min. aż ciasto francuskie będzie rumiane i upieczone. Po pieczeniu krój w plastry.

Smacznego!

Zupa z pieczonych batatów, selera i dyni z klopsikami

Uwielbiam kolor tej zupy! Jest bardzo pozytywny. Zupa też jest świetna. Ostra, za sprawą chili, gęsta, idealna na ostatnie pogodowe zabawy. Dorzuciłam mięsne klopsiki- specjalnie dla M. bo wiem, że mięso być musi:)





















Składniki:
1 l bulionu
100 g dyni
2 bataty
pół średniego selera
chili
sól
pieprz

200 g mięsa mielonego
chili
sól
pieprz

Wykonywanie:
Przygotuj klopsiki: Mięso przełóż do miski, przypraw, uformuj klopsiki i smaż na rozgrzanej patelni aż będą rumiane. Ostaw.
Bataty i seler obierz i pokrój w kawałki. Dynię pozbaw skóry. Wyłóż warzywa na blaszce do pieczenia skrop oliwą i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok 30 min. Po tym czasie sprawdź czy warzywa są miękkie. Jeśli nie piecz je jeszcze przez chwilę. Gdy będą miękkie wrzuć je do bulionu i całość zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem i chili wg. gustu, i zagotuj zupę. Rozlej zupę do talerzy i wrzuć po kilka klopsików.

Smacznego!

czwartek, 3 marca 2016

Spaghetti z cukinią i suszonymi pomidorami

Ostatnio mam mnóstwo energii, którą pożytkuję na zabawy z synem. Całe godziny spędzamy na układaniu puzzli, graniu, czytaniu, lepieniu- ciastolina wróciła do łask, i rysowaniu. Na dobre pożegnałam się także z kolejnym garnkiem, który Piotrek przystosował sobie do zabawy ciastoliną. Oczywiście był niezbędny. Przypomniało mi się, że ja między innymi, wylałam na dywan mojej babci niebieski atrament więc zrezygnowałam z walki o garnek. Wiem, że mogło być gorzej... Zabawa zabawą ale obiad być musi. No i jest. Prosty, szybki ale za to bardzo smaczny.





















Składniki:
ok 100 g makaronu spaghetti na osobę
1 duża cukinia
1 ząbek czosnku- drobno pokrojony
kilka suszonych pomidorów
ser pecorino
sól
pieprz
olej do smażenia- użyłam oleju z pestek winogron

Wykonanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Cukinię pokrój w cienkie plastry- użyłam obieraczki do warzyw. Pomidory pokrój na kawałki. Na oleju podsmaż przez minutę czosnek, następnie dodaj pomidory i całość wymieszaj. Wrzuć cukinię i smaż ja tylko chwilę żeby lekko zmiękła ale nie rozpadła się tylko pozostała jędrna i chrupiąca. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z makaronem i posyp serem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

środa, 2 marca 2016

Szybka sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, fetą i łososiem

Nie nazwałabym tego przepisem. To raczej pomysł na szybką i smaczną kolację. Właściwie wrzuciłam to co znalazłam w lodówce i bardzo mi to połączenie zasmakowało. Myślę, że całą "robotę" robi tutaj sos. Nie napracowałam się bardzo, ale efekt był absolutnie zadowalający. Proporcje? No błagam! 




















Składniki:
garść szpinaku
kilka pomidorków koktajlowych
łosoś wędzony w kawałku
feta
gęsty sos balsamiczny
olej sezamowy

Wykonanie:
Myślę, że to nie będzie zaskoczenie:) Szpinak ułóż na talerzu, na niego pokrusz fetę i łososia. Dodaj pomidorki pokrojone w kawałki. Sos balsamiczny wymieszaj z olejem sezamowym i polej sałatkę.

Smacznego!

wtorek, 1 marca 2016

Proste bułki pszenno- owsiane

Moja historia z bułkami i chlebami toczy się już dobrych parę lat. Za sobą mam udane eksperymenty ale i też mniej udane. I obiektywnie muszę przyznać, że niestety większość chlebów nadawałaby się do tego, żeby burzyć nimi ściany, a bułek z powodzeniem można by użyć do wybijania szyb. Czy się przejmuję? Nie bardzo. Po prostu próbuję dalej. W końcu osiągam sukces. Te bułki to absolutny hit. Są rewelacyjne. Puchate i pyszne. Zdecydowanie polecam:)




















Składniki:
70 g płatków owsianych
20 g miodu
20 g masła- rozpuszczonego
pół łyżeczki soli
ok 200 ml ciepłego mleka
320 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
jajko do posmarowania
czarnuszka, sezam

Wykonanie:
Drożdże zalej połową szklanki ciepłego mleka, dodaj miód, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Płatki zmiel w młynku. Wsyp zmielone płatki do miski, dodaj sól, mąkę pszenną. Dolej drożdże, resztę mleka i masło. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Włóż ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na ok 1-1,5- godziny lub do momentu aż znacznie zwiększy objętość. Gdy wyrośnie ponownie je zagnieć i uformuj bułeczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Przykryj je ponownie i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Posmaruj je jajkiem i posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz w temp. 200 stopni przez ok 15 minut aż będą rumiane. 

Smacznego!