poniedziałek, 29 lipca 2013

Pączki twarogowe

Wiem, że do Tłustego Czwartku jeszcze daleko ale te paczki chodził za mną od dawna. Małe, zgrabne i puszyste w środku. Nie mogłam się powstrzymać i zjadłam jeszcze ciepłe z trudem opanowując się żeby zostawić dla moich facetów:) Najlepsze są lekko ciepłe posypane niewyobrażalną ilością cukru pudru ale później też nie są złe. Poza tym ich ogromna zaletą jest szybkość przygotowania. Zdecydowanie polecam!




Składniki:
200 g mielonego twarogu
250 g mąki
4 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
kieliszek wódki (dałam pół)
olej do smażenia
cukier puder do podania

Wykonanie:
Twaróg połącz z cukrem. Dodaj jajko. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj pozostałe składniki, powstanie gęste ciasto. Nie polecam użycia miksera. Nie wiem dlaczego ale wydaje mi się, że wtedy właśnie pączki nie są puszyste. Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.Wyjmuj na ręcznik papierowy. Posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz