sobota, 27 lipca 2013

Suflet warzywny- czyli wielka improwizacja:)

Czasami w lodówce zalegają mi warzywa. Zwłaszcza w sezonie. Bywa że są to warzywa które kupuje na zupy dla mojego syna. Wyrzucić szkoda bo to czasami spora ilość, ale na zjedzenie też jakoś nie bardzo mam wenę.. Ten przepis również świetnie się sprawdzi jeśli zostały jakieś warzywa z obiadu. Myślę, że można spokojnie dorzucić mięso lub rybę, ryż a nawet makaron czy ugotowaną kaszę. Takie trochę czyszczenie lodówki:)


















Składniki:
100 g ugotowanych warzyw (u mnie kalafior, marchewka i por ale można użyć dowolnych)
2 łyżki kaszy manny (surowej)
cebula
2 jajka
sól
pieprz
zioła prowansalskie
maslo
opcjonalnie: ser (żółty, feta, mozzarella etc.)

Wykonanie:
Warzywa delikatnie rozgnieć widelcem. Ale nie na papkę. Składniki powinny być wyczuwalne i widoczne:) Białka oddziel od żółtek. Żółtka połącz z kaszą manną i dodaj do warzyw. Przypraw. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Białka ubij i delikatnie wmieszaj do warzyw. Kokilki wysmaruj odrobiną masła i napełnij je warzywami. Posyp ziołami i jeśli używasz odrobiną sera. Zapiekaj ok 30 min. w temp. 180 stopni aż wiersz potrawy się zrumieni

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz