niedziela, 24 listopada 2013

Sałatka śledziowa z ananasem

Uwielbiam śledzie. Na słodko, słono, pikantnie, łagodnie.. I mimo, że jednak wersje słodkie są najbliższe memu sercu, to każda wersja nawet najbardziej szalona mi pasuje. Dlatego tym razem nieco ekstrawagancko. Zapewne nie każdy przełknie połączenie śledzi i ananasa. Ale poszukiwaczom nowych smaków i miłośnikom śledzi przypadnie do gustu na pewno. Sałatka jest naprawdę pyszna zwłaszcza jeśli jest podana ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Znika ze stołu natychmiast.





















Składniki:
220 g śledzi (jedno opakowanie)
pół dużej czerwonej cebuli
ok 150-200 g ananasa (może być z puszki)
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 18 %
sól
pieprz

Wykonanie:
Śledzie pokrój w kostkę lub w paski, cebulę w drobną kostkę a ananasa w większą kostkę. Przełóż do miski i lekko wymieszaj. Dodaj jogurt i śmietanę. Przypraw do smaku.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz