poniedziałek, 16 grudnia 2013

Najlepsze ciasto czekoladowe

To ulubione ciasto M. No dobrze...moje też. Dla niego ulubione, bo jest przepyszne, a dla mnie bo jego zrobienie zajmuje kilka chwil. Był taki czas, że na moje pytanie "Jakie ciasto zrobić?" prawie za każdym razem słyszałam, że właśnie to. Trochę przewidywalne i nudne! Dlatego wmawiałam M., że jest strasznie trudne do zrobienia i czasochłonne. I przez jakiś czas nawet udawał, że mi wierzy.. dopóki nie stanął w kuchni i zobaczył, że zrobienie go trwa kilka minut... Zwykle polewę robię z marsów i wtedy nikt nie jest w stanie mu się oprzeć! I każdy sięga po kolejny kawałek. Ale posypane tylko cukrem pudrem też jest znakomite. Mimo tego, że robię je bardzo często nie znudziło nam się:) Ale.. komu może się znudzić ciasto czekoladowe?





















Składniki:
400 g mąki
200 g białego cukru
100 g brązowego cukru
50 g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
2 jajka
150 ml śmietany 12%
170 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
120 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku i zapachu
300 ml zimnej wody

Polewy:

Z Marsów:
3 Marsy
odrobina mleka

Czekoladowa:
tabliczka czekolady gorzkiej (min. 70% zawartości kakao)
1/3 szklanki śmietany 36%

Wykonanie:
Najłatwiej jest użyć robota kuchennego ale jeśli go nie masz użyj dwóch misek. Do jednej wsyp suche składniki do drugiej mokre. Połącz składniki suche z mokrymi. Wszystko musi się dokładnie połączyć. Jeśli używasz miksera lub robota kuchennego nawet się bardzo nie napracujesz. Ja zawsze wrzucam suche składniki a później kolejno mokre. Miksuj aż wszystko się połączy. Powstanie dość rzadkie ciasto. Ale spokojnie takie właśnie ma być. Przelej je do formy i piecz ok 45- 50 minut w temp. 180 stopni. Odstaw do wystudzenia.
Zarówno polewę z marsów jak i z gorzkiej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej. Na garnek z niewielką ilością wodny nakładasz miskę wrzucasz do niej marsy i odrobinę mleka (lub czekoladę i śmietankę) podgrzewając na wolnym ogniu czekasz aż się rozpuści. Polej ciasto polewą lub oprósz cukrem pudrem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz