niedziela, 8 grudnia 2013

Skandynawskie bożonarodzeniowe ciasteczka z pieprzem

Te ciasta piecze się w Norwegii i Szwecji w czasie świąt Bożego Narodzenia. Z zasady są pikantne, ale taki już ich urok. Trochę nietypowe, bo dość mocno wyczuwalny jest pieprz, ale to nie powód żeby się do nich uprzedzać. Pachną bardzo świątecznie:) To ciekawa alternatywa dla naszych poczciwych pierników. Plusem jest to, że nie muszą długo leżakować a ich zrobienie zajmuje chwilę... co bardzo ułatwia życie. Zwłaszcza w szale świątecznych przygotowań:)





















Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki soli
kostka masła
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/3 szklanki posiekanych migdałów
1/3 szklanki syropu klonowego (w oryginale kukurydzianego)
skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:
Masło roztop na małym ogniu razem z cukrem i syropem klonowym. Odstaw do wystudzenia. W misce połącz wszystkie sypkie składniki oraz dodaj skórkę cytrynową. Wlej masło i wymieszaj. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj aż będzie gładkie. W razie potrzeby podsyp je mąką. Następnie rozwałkuj i wykrawaj foremkami ciasteczka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Piecz ok 10 minut w temp. 190 stopni aż ciasteczka się przyrumienią.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz