środa, 7 października 2015

Risotto z pieczonymi burakami i serem pecorino

Mam ostatnio fazę na pieczone buraki. Pieczone ewentualnie surowe. Gotowane- absolutnie odpadają. Postanowiłam połączyć je z risotto z dodatkiem pecorino i moim zdaniem wyszło naprawdę idealne danie:)





















Składniki:
200 g ryżu Arborio
pół szklanki startego sera pecorino
sól
pieprz
gorący bulion- ile wchłonie ryż
4 duże buraki
1/3 szklanki białego wina
pół średniej cebuli
łyżka masła
olej- u mnie ryżowy

Wykonanie:
Buraczki obierz (przydadzą się rękawiczki jednorazowe) i pokrój w niezbyt grube plastry. Przełóż je do miski skrop olejem i zgrilluj- na patelni grillowej, na grillu lub upiecz w piekarniku. Przypraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój  kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj ryż i smaż chwilę ciągle mieszając. Wlej wino i poczekaj aż ryż go wchłonie. Następnie wlej ok pół szklanki bulionu. Poczekaj aż ryż wchłonie cały płyn i dopiero wtedy dolej kolejną porcję. Wlewaj mniej więcej pół szklanki za każdym razem gdy ryż wszystko wchłonie. Gotuj go do momentu gdy ryż będzie miękki. Zdejmij ryż z ognia dodaj ser i wymieszaj. Przełóż ryż na talerz i rozłóż na nim buraki. Posyp odrobiną startego pecorino. Podawaj natychmiast po przygotowaniu. 








Wegetariański obiad V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz