czwartek, 10 grudnia 2015

Tagine z kurczakiem, fasolką szparagową, brokułami i dynią

Tagine to genialnie pyszny wynalazek. Wrzucamy do niego wszystkie składniki, dodajemy przyprawy i można zapomnieć o nim przez godzinę. Można wrzucić do niego wszytko co wpadnie nam w ręce- dowolne warzywa czy mięso. Aromatycznie, smacznie i bez mojego udziału:) Uwielbiam!
Pamiętajcie, żeby przed pierwszym użyciem, tagine moczyć w wodzie przez kilka godzin. Inaczej może po prostu pod wpływem temperatury, popękać. Ja obsesyjnie obawiam się, że pęknie więc moczę go przed każdym użyciem- przynajmniej godzinę.





















Składniki:
na wywar:
4 udka z kurczaka
4 marchewki
por
1 pietruszka
2 liście laurowe
sól
pieprz
chili- wg gustu

dodatkowo
2 cebule
2 marchewki
pół brokuła
zielona fasolka szparagowa
dynia- pokrojona w kawałki
łyżeczka ras el hanout
pół łyżeczki kuminu
sól
pieprz
papryczka chili- wg gustu

Wykonanie:
Wszystkie składniki na wywar pokrój na kawałki, zalej wodą i gotuj aż warzywa zmiękną. Wyjmij mięso. Na dno tagine wylej trochę oliwy i wrzuć cebulę pokrojoną w półplasterki. Gdy lekko się podsmaży ułóż mięso, marchewki pokrojone w kawałki, różyczki brokuła, dynię i zieloną fasolkę. Przypraw kuminem, ras el hanout, solą, pieprzem i chili. Przykryj tagine. W połowie gotowania przemieszaj całość. Gotowanie całości zajmuje mniej więcej 1,5 godziny ale trzeba po prostu sprawdzać. Podawaj z kuskusem- zalej go wywarem z mięsa i warzyw, lub z ryżem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz