środa, 7 września 2016

Gruszkowa tarta Tatin

Dawno temu zrobiłam tartę Tatin z bananami. Przygotowałam ją dla znajomych i mogę napisać, że od razu skradła ich serce. Tym razem przygotowałam tą samą tartę z gruszkami, i muszę przyznać, że deser wciąż zachwyca tak samo. Jest śmiesznie prosty, to tylko 4 składniki. Ale uwierzcie, że jest rewelacyjny. Szybki do wykonania, zupełnie nieskomplikowany- poradzi sobie z nim każdy. A efekt niesamowity. Polecam!





















Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego- mrożone trzeba rozmrozić
2-3 gruszki- obrane i pokrojone w plasterki
50 g masła
90 g cukru


Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masło rozpuść na patelni. Wsyp cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Wrzuć gruszki i podsmaż je chwilę, lekko je potrząsając tak, żeby cukier oblepił wszystko. Blachę wysmaruj odrobiną masła, przerzuć owoce i przykryj je ciastem, zwijając ciasto pod spód. Wstaw do piekarnika i piecz ok 25 minut, aż tarta się przyrumieni. Gdy lekko przestygnie, szybkim ruchem odwróć ją na talerz (gruszki powinny być na wierzchu). Podawaj od razu po przygotowaniu, nie najlepiej znosi długie leżakowanie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz