środa, 28 września 2016

Lasagne z cukinią, fetą i sosem paprykowym

Zawsze kiedy zaczyna robić się chłodniej, mam ochotę na jakieś zapiekanki. Zwykle ich nie przygotowuję, ale w okresie jesiennym, bardzo mi pasują. Dzisiaj miało powstać spaghetti z cukinią, ale w efekcie wymyśliłam coś zupełnie innego. Cukinia, sos beszamelowo- paprykowy i makaron lasagne. Nam przypadło do gustu bardzo. Jeśli chcecie możecie spokojnie dodać mięso mielone lub piersi z kurczaka. Spaghetti jeszcze musi poczekać:)






















Składniki:
makaron lasagne-ilość zależna od formy
1 duża cukinia- pokrojona w plastry- swoją pokroiłam w cienkie plastry- obieraczką do warzyw
feta
żółty ser

beszamel:
łyżka masła
łyżka mąki
ok 0,5- 1 szklanka mleka
sól
pieprz
pasta paprykowa- ok 2 łyżki lub 1 papryka czerwona pokrojona w kawałki

Wykonanie:
Przygotuj sos. W garnku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i wymieszaj. Dolej mleko tak aby powstał sos. Poczekaj aż zgęstnieje. W razie potrzeby dolej więcej mleka. Sos powinien być gładki. Przypraw do solą (ostrożnie- feta jest słona) i pieprzem. Dodaj pastę paprykową lub paprykę, fetę i wymieszaj. Na dno formy wylej chochlę sosu i ułóż płaty makaronu, następnie ułóż plastry cukinii, polej kolejną porcją sosu i znowu ułóż cukinię. Ułóż płaty makaronu, zalej sosem i ułóż ser. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.

Smacznego! Jemy sezonowo! Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz