piątek, 6 stycznia 2017

Jambalaya z kurczakiem i kiełbasą fuet

Jambalaya, chimichanga... przyznaję, uwielbiam przygotowywać dania o dziwnie brzmiących nazwach. O wynalazku o nazwie jambalaya, usłyszałam w jednym z amerykańskich seriali. Oczywiście zaczęłam szperać w necie, i znalazłam mnóstwo kombinacji.. A cóż to takiego, ta jambalaya? To kreolskie danie, na bazie ryżu, cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. To oczywiście tylko dopiero początek, bo danie występuje w bardzo wielu wersjach. Kwestie wyboru mięsa też zależą, od osoby która przygotowuje to danie. Ja robiłam je już z rybą, i krewetkami, ale kurczak także daje radę. Nie tylko brzmi fajnie ale i naprawdę dobrze smakuje.





















Składniki:
ok 100 g ryżu
1 papryka czerwona- pokrojona w kostkę
1 cebula- pokrojona w półplasterki
puszka pomidorów
kiełbasa fuet- pokrojony w kawałki
2 piersi z kurczaka- pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku- drobno pokrojone
bulion/rosół
sól
pieprz
płatki chili
papryka wędzona
olej do smażenia (u mnie ryżowy)


Wykonywanie:
Na oleju usmaż piersi z kurczaka. Odstaw. Na patelnię wlej znowu odrobinę oleju wrzuć cebulę i podsmaż aż będzie miękka. Dodaj pieprz, czosnek, fuet, sól, chili i paprykę wędzona. Podsmaż minutę. Także odstaw. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć ryż (nieugotowany) wymieszaj z oliwą i podsmaż pół minuty ciągle mieszając. Zalej bulionem, dodaj puszkę pomidorów, przykryj i gotuj ok 15 minut, ryż będzie wchłaniał płyn. Po 15 minutach dodaj kurczaka, paprykę i fuet z przyprawami. Wymieszaj dokładnie. Gotuj ok 10 min. aż ryż stanie się miękki- ale nie będzie rozgotowany- dolej bulion jeśli to potrzebne. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

4 komentarze:

  1. Ja z kolei usłyszałam o tej potrawie w jakimś australijskim programie o gotowaniu. Wyglądało apetycznie, ale nie zadałam sobie trudu, żeby wyszukać przepis. Myślałam, że jest czasochłonne w wykonaniu albo wymaga trudno dostępnych składników. Dlatego tym bardziej dziękuję za przypomnienie tej potrawy, bo jak się okazuje – jest banalnie prosta w przygotowaniu i można pokombinować z różnymi dodatkami. Danie musi być aromatyczne i ciekawe w smaku, no i lekko pikantne co akurat bardzo mi odpowiada. Chętnie wypróbuję : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ja zawsze wyszukuję dania o których usłyszę..tak z ciekawości. Fakt jest proste, pyszne i aromatyczne. Wypróbuj koniecznie:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Nietypowy przepis. Pierwszy raz słyszę. :) Fajnie, że pokazałaś coś innego. Już chyba mam dość blogów z tradycyjnymi, nudnymi, polskimi przepisami:). Czy kiełbasę fuet dostanę w zwykłym sklepie? Gdzie ją szukać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Fuet możesz kupić w czasie tygodnia hiszpańskiego w Lidlu. I o ile się nie mylę, również w Biedronce w czasie tygodnia hiszpańskiego :) Pozdrawiam

      Usuń