wtorek, 11 kwietnia 2017

Muffiny porowo- serowe

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Taką informacją zarzucają nas wszyscy, i słusznie, ale czasem po prostu mam ochotę na te stwierdzenie, wywrócić oczami. To oczywista oczywistość, że trzeba jeść śniadanie. Ale chyba problem polega na tym, że w większości przypadków na wiedzy się kończy. Głównie brak nam pomysłów, no a ile można jeść owsianki? Wiemy, że powinniśmy jeść śniadanie, ale albo nie wiemy co przygotować, albo nam się nie chce spędzać długich godzin w kuchni. Dlatego dziś pomysł na muffiny porowo- serowe. Bardzo proste, jak to muffiny, i idealne na śniadanie. Śniadanie nie musi być przecież nudne:)

A jeśli szukacie pomysłu na płatki na śniadanie to zapraszam tutaj :7 pomysłów na płatki owsiane






















Składniki:
180 g mąki - użyłam 90 g mąki pszennej i 90 g mąki owsianek
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml - lub nieco więcej
1 duże jajko
100 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu
pół łyżeczki soli
pieprz
2 pory+ masło
75 g cheddara

Wykonywanie:
Pory podsmaż na maśle aż zmiękną i lekko się podsmażą. W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz, cheddar. W drugiej misce wymieszaj mleko, jajko i olej. Dodaj pory i wymieszaj. Połącz obie miski ze sobą. Jeśli masa jest zbyt zbita, dodaj nieco więcej mleka. Masę umieść w papilotkach i w formie na muffiny. Wierzch posyp odrobiną cheddara. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz muffiny ok 25-35 minut. Najlepsze są od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz