Jak się macie w nowym roku? Bardzo trudno było mi się ocknąć po świętach i Sylwestrze. Tym razem Wigilia była u nas więc obowiązków było sporo. A zaraz po świętach spakowaliśmy graty i wraz ze znajomymi ruszyliśmy do naszego "domku na górce" czyli po prostu tam gdzie był śnieg i prawdziwa zima. To był fajny czas odpoczynku, resetu i nacieszenia się sobą i przyjaciółmi. Dlatego pustki tutaj.. A po tak długim i błogim lenistwie, powrót do rzeczywistości był trudny. Ale ogarniamy się i wracamy!
Stałam się szczęśliwą posiadaczką nowej gofrownicy. Pisałam nie raz, że moja stara gofrownica doprowadzała mnie do szału, dlatego przyszedł czas na to, aby się pożegnać. Mam wrażenie, że gofry to coś, czego nie da się zepsuć. Sprawdzą się różne mąki, mleka, dodatki, mąką być wegańskie, bezglutenowe i właściwie jakie tylko chcecie. To daje pole do popisu. Ja tym razem postawiłam na mąkę owsianą, migdałową syrop kokosowy i owoce. Było słodko i pysznie.
A jeśli szukacie inspiracji to zapraszam:
Składniki:
1 szklanka mąki owsianej
pół szklanki mąki migdałowej
2 jajka
szklanka mleka- lub nieco więcej
szczypta soli
łyżka syropu kokosowego (lub innego słodzidła)
łyżeczka proszku do pieczenia
do podania: owoce, syrop kokosowy,
Wykonywanie:
Obie mąki wsyp do miski, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Wlej mleko i syrop. Ponownie wymieszaj. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masy, a białka ubij na sztywną masę. Wmieszaj ją delikatnie do ciasta. Jeśli masa jest zbyt zbita dodaj nieco więcej mleka, a jeśli zbyt rzadka- mąkę. Smaż gofry na dobrze rozgrzanej gofrownicy posmarowanej odrobiną oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Śniadanie z takim jedzeniem to pewność pełnowartościowego posiłku! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuń