niedziela, 30 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem i ananasem

Czasem najlepsze pomysły wpadają nam do głowy w najmniej oczekiwanym momencie. Tak było i w tym przypadku. Nocny powrót z knajpy z Basią zaowocował tym przepisem. Następnego dnia dostała ode mnie kawałek naszego "nocnego pomysłu".

















Składniki:
350 g mąki
100 g cukru pudru
170 g masła
1/4 szkl. oleju
1/4 szkl. zimnej wody

Nadzienie
500 g rabarbaru
1 świeży ananas lub ananas z puszki
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder wg gustu

Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier puder, masło pokrojone w kostkę i olej. Wyrób ręcznie lub w mikserze. Stopniowo dodawaj wodę. Może się okazać, że nie użyjemy podanej ilości. Ponownie zagnieć. Podziel na dwie nierówne części. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie pokrój rabarbar na małe kawałki i obierz i pokrój ananasa. Przełóż do miski i zasyp mąką i cukrem jeśli go używasz. Wymieszaj. Okrągłą formę wysmaruj masłem. Części ciasta która jest większa wylep dno formy. Wyłóż owoce na ciasto. Mniejszą część ciasta rozwałkuj i wykrawaj paski. Ułóż je na owocach. Piecz w temp. 180 st. ok 45-50 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz