piątek, 7 czerwca 2013

"Odwrócone" ciasto z ananasem- Czyli odwróconych ciast ciąg dalszy:)

Miałam w domu świeżego ananasa który leżał samotnie...jakoś nie znalazł się ochotnik... aż w końcu pojawiła się okazja do wykorzystania go. Goście:) Lubię takie ciasta, które robi się dosłownie w 10 minut a goście mają wrażenie, że poświęciłam temu ogromną ilość czasu. Wydaje mi się, że najwięcej czasu zajęła mi zabawa z ananasem czyli jego obieranie i usuwanie środka:) Można spokojnie użyć ananasa z puszki. Dzięki temu ciasto stanie się jeszcze bardziej ekspresowe.

















Składniki:
1 dojrzały ananas lub puszka ananasów
120 g maki
90 g brązowego cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
50 g stopionego i wystudzonego masła
duże jajko
¼ szkl. oleju
¾ szkl. mleka

Opcjonalnie można zrobić karmel. Ciasto będzie wtedy dość słodkie. Potrzebujemy pół szklanki cukru.

Wykonanie:
Jeżeli zdecydujesz się zrobić karmel rozgrzej patelnie, wsyp cukier i pozwól mu się rozpuścić na wolnym ogniu.
Ananasa obierz i usuń zdrewniały środek lub dokładnie odsącz go z puszki. Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj. W drugiej misce połącz "mokre" składniki. Dodaj suche składniki i dobrze wymieszaj żeby nie było grudek. Ciasto będzie dość rzadkie. Na dno formy wylej karmel i ułóż plastry ananasa. Wylej na niego ciasto. Piecz w temp. 180 stopni przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu odczekaj chwilę i jednym szybkim ruchem odwróć ciasto na talerz. Jeżeli kawałki owoca przywarły do patelni zbierz je i wyrównaj ciasto.
Można podawać z lodami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz