piątek, 7 czerwca 2013

Dorsz w panierce z curry

Gdy byłam dzieckiem zwykle podawało się rybę w panierce z bułki tartej. Jakoś nie przepadam za nią od tamtego czasu:) Efekt końcowy tej potrawy trochę zaskoczył mnie smakiem. Pozytywnie oczywiście:) Chrupiąca panierka, delikatna ryba w środku, do tego ryż z odrobiną kurkumy... Połączenie niemal doskonałe. Potrawa na prawdę szybka i prosta w wykonaniu.

Przepis Jamie Olivera jak zwykle z drobnymi modyfikacjami:)

















Składniki:
2 kawałki świeżego dorsza
2-3 łyżki zmielonych na pył płatków kukurydzianych
1 łyżeczka przyprawy curry
pół łyżeczki suszonej kolendry
pół łyżeczki zmielonego kuminu
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Wykonanie:
Wysyp przyprawy na deskę i połącz je ze sobą. Dodaj zmielone płatki kukurydziane. Obtocz w panierce kawałki dorsza i smaż na oliwie. Ryba nie potrzebuje długiego smażenia. Kilka minut z każdej strony w zupełności jej wystarczy. Inaczej stanie się sucha. Smażymy ją do momentu gdy panierka będzie od niej w miarę swobodnie odchodzić.
Można podać ja z ryżem i odrobiną jogurtu naturalnego.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz