wtorek, 10 czerwca 2014

Sałatka grecka

Chwilowa przerwa spowodowana mini wyjazdem dostarczyła nam wielu oczekiwanych i nieoczekiwanych przygód:) Mogę powiedzieć jedno. Czasem można spotkać fantastycznych ludzi w najmniej oczekiwanym momencie kiedy wydaje nam się, że po prostu gorzej być nie może. A na koniec uznać, że naprawdę świetnie się bawiliśmy. Wynikiem znajomości były wspominki wakacyjne głównie greckie. I tak właśnie zachciało mi się sałatki greckiej. Ale takiej prawdziwej.. takiej jaką zjadaliśmy tonami na wyspach greckich. Bez sałaty czy grzanek..z dobrą fetą i oliwkami skropioną najlepszą na świecie grecką oliwą. A do tego pyszne wino.
Ta sałatka swego czasu gościła na każdym stole podczas grilla. Teraz trochę się chyba znudziła ale mimo to bardzo ją lubię. To niby nic szczególnego kilka składników ale można ją łatwo zepsuć serem fetopodobnym i koszmarnie miękkimi oliwkami. Dlatego proponuję wybrać możliwie najlepszy ser, oliwę i oliwki. Zrobiłam całą miskę tej sałatki a przy tym upale naprawdę poczułam się jak w Grecji.




















Składniki:
2 pomidory (użyłam odmiany gargamel polny)
2 zielone ogórki
duża czerwona cebula
100 g czarnych oliwek
250 g sera feta (jedno opakowanie)
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pomidory i ogórki pokrój w kawałki, cebulę w półplasterki a ser w kostkę. Przełóż wszystko do miski posyp fetą i oliwkami. Skrop oliwą.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Sałatka grecka to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść coś lżejszego. My zawsze dodajemy świeżą paprykę i własnoręcznie robiony sos vinegrette :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za papryką nie przepadam ale własnoręcznie zrobiony sos brzmi pysznie:) Pozdrawiam

      Usuń
  2. świetny przepis. Bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń