niedziela, 10 maja 2015

Pudding ryżowy z rabarbarem

Tym razem na śniadanie coś specjalnego. Niepozorne ale sycące. Trochę słodkie, trochę kwaśne ale potrzebowałam właśnie takiego sobotniego śniadania po dość pracowitym piątkowym wieczorze kiedy to pomagałyśmy podczas przeprowadzki naszej przyjaciółki. Cóż przedłużyło się nam do późnej nocy.. jak to zwykle bywa ale było wyjątkowo wesoło:) A rankiem.. niestety odczułam brak snu.. Takie śniadanie zawsze stawia mnie na nogi. To naprawdę bardzo udane połączenie.




















Składniki:
100 g ryżu
ok 0,5 l mleka
laska wanilii
2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)- lub więcej
400 g rabarbaru
cytryna
pomarańcza
cukier trzcinowy dodawany do rabarbaru- ok 3-4 łyżki w zależności od tego jak kwaśny jest rabarbar

Wykonywanie:
Rabarbar umyj i obierz ze skóry. Pokrój go w kostkę i przełóż do żaroodpornego naczynia. Zasyp cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piecz go ok 10 minut. Po wyjęciu go z piekarnika rozgnieć go widelcem.
W czasie pieczenia rabarbaru wrzuć ryż do garnka i zalej połową mleka. Laskę wanilii przekrój na pół i nożem wyjmij ziarenka. Przełóż do do garnka. Laskę wanilii także wrzuć do mleka. Gotuj całość dolewając stopniowo mleko. Może się okazać że użyjesz go więcej. Dodaj cukier do smaku. Gdy rabarbar będzie gotowy wymieszaj go z ryżem. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru.

Smacznego! Rabarbarowa rewolucja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz