piątek, 23 października 2015

Orzechowa granola z komosą ryżową

Wszyscy dobrze wiemy, że granola zrobiona we własnej kuchni jest milion razy lepsza niż ta ze sklepowej półki. Jest zdrowsza, no i sami możemy decydować co ma się w niej znaleźć. Granola jest niezwykle fajnym wynalazkiem. Można zrobić jej naprawdę sporo, wpakować do słoika i przez kilka dni mieć śniadaniowy raj. Ostatnio u nas poranki są bardzo szybkie więc miseczka granoli z jogurtem naturalnym ma sens. Można także dodać ją do muffin czy po prostu do mleka. Możliwości jej mnóstwo. I każda z nich jest bardzo smaczna:)





















Składniki:
szklanka płatków górskich
szklanka płatków żytnich
pół szklanki migdałów 
pół szklanki orzechów włoskich 
pół szklanki orzechów nerkowca
pół szklanki orzechów laskowych
pól szklanki orzechów macadamia
pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej
3-4 łyżki ziaren słonecznika
łyżka ziaren sezamu
1/3 szklanki oleju kokosowego
łyżka miodu
ok pół szklanki soku z jabłek

Wykonanie:
Wszystkie orzechy posiekaj na mniejsze kawałki i razem z płatkami i komosą wrzuć do miski. Dodaj olej, sok i miód. Wymieszaj wszystko i przełóż na blachę, wyłożoną papierem lub mata do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 160 stopni i piecz granole przez ok 30 minut- nie wstawiaj jej na wysokie półki piekarnika. Nie zostawiaj jej także bez opieki bo może się spalić. Ja zawsze piekę ją ok 20 minut i później wg potrzeby "dopiekam". 

Smacznego!

2 komentarze: