czwartek, 15 września 2016

Kanapka z bryndzą, szynką serrano i jajkiem sadzonym

Zdałam sobie sprawę, że nie zamieściłam żadnego hiszpańskiego ani portugalskiego przepisu po naszych wakacjach. Ale prawda jest taka, że będąc w Hiszpanii i Portugalii, objadłam się wszystkim do granic możliwości. To nie tak, że nie tęsknię za tym. Po prostu jeszcze mam w pamięci te pyszności. Na pewno nadejdzie czas na przygotowanie pastel del nata czy czegoś z dorszem bacalhau. Tapas śnią mi się po nocach. No właśnie..tapas.. Podoba mi się idea, a pomysły na połączenia często zaskakują. W te wakacje naprawdę próbowaliśmy mnóstwo pysznego jedzenia. Jednego dnia wpadliśmy do Pingo Doce (sieć portugalskich sklepów) i kupiliśmy najprostsze składniki na sałatkę (pomidory, ogórki, tuńczyka, oliwki, sałatę) i różne sery pleśniowe. Uwierzcie, że z kieliszkiem portugalskiego wina to był boski posiłek. Nie mówiąc o pysznych kozich serach. Wcześniej za nimi nie przepadałam, a teraz zakochałam się w nich po uszy. Człowiek czasem dojrzewa do pewnych smaków. Moja dzisiejsza kanapka, to szybka hiszpańska inspiracja. Szynka serrano- którą w Hiszpanii jedliśmy non stop, i ser kozi- który pokochałam w czasie tych wakacji. Zwieńczeniem jest jajo sadzone, która spływając po rękach nie robi na mnie najmniejszego wrażenia..






















Składniki (na jedną kanapkę):
kromka chleba
miękki ser kozi
szynka serrano
1 jajko
sól
pieprz
ostra papryka (wg gustu)

Wykonywanie:
Na patelni rozpuść pół łyżeczki masła. Wbij jajko, przypraw solą, pieprzem i papryką. Smaż do momentu aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Z chleba zrób tost, rozsmaruj ser i ułóż plastry szynki serrano. Gdy jajko będzie odpowiednio ścięte, przełóż je na kanapkę. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)Myślę że na drugie śniadanie będzie super! Pozdrawiam!

      Usuń