środa, 14 września 2016

Placki z kaszą bulgur i marchewką

Mój syn uwielbia bulgur. Na zmianę z kuskusem, to jego ulubiony repertuar śniadaniowy. Zdarza mi się czasem przesadzić i ugotować go za dużo. Wtedy idzie ze mną do pracy. Ale nie miałam ochoty na bulgur w pracy, i wpadł mi do głowy pomysł obiadowy. Placki. To zawsze wypali. Dodałam cebulę i marchewkę, i muszę przyznać, że pomysł okazał się świetny. Zamiast marchewki, możecie dodać por, cukinię lub inne warzywo. Z kaszą też warto poeksperymentować. A może i ryż się sprawdzi? Na pewno nie raz będę z niego korzystać:) Można podać je z sosem jogurtowym lub czosnkowym. Pysznie, szybko i smacznie:)






















Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
2 marchewki- starte na tarce o dużych oczkach
1 cebula- pokrojona w kostkę
1 duże jajko (lub 2)
sól
pieprz
tymianek
mąka pszenna
olej do smażenia (u mnie ryżowy)

Wykonywanie:
Kaszę wymieszaj z warzywami. Dodaj jajko. Wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt zwarta, dodaj jeszcze jedno jajko. Dodaj tyle mąki aby masa nie rozpadała się. Konsystencja powinna pozwalać na to, żeby masa podczas smażenia nie rozpadała się. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż z obu strona na złoty kolor. Podawaj od razu po przygotowaniu np. z sosem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zrobiłam według przepisu plus dodałam czosnek i ostra paprykę - bardzo dobre jedzenie :D do tego sos jogurtowo-czosnkowo-koperkowy :D

    OdpowiedzUsuń