czwartek, 7 sierpnia 2014

Mango i arbuz z grilla z mietowym kremem zabaione

Myślicie, że można grillować tylko mięcho i warzywa? Duży błąd! Dzięki testowaniu grilla Broil King mam okazję zrobić wszystkie szalone pomysły. Owoce jak się okazuje tez nadają się do grillowania przy czym trzeba poświęcić im trochę uwagi. I ich nie spalić. Wybrałam arbuza i mango (truskawki też będą ok). Do tego miętowy krem zabaione. I powiem szczerze, że wykręciło mi kubki smakowe:) To coś absolutnie niesamowitego i smakowitego! Rewelacja!




















Składniki (na 4 porcje):
1 dojrzałe mango
kawałek arbuza

Krem:
4 żółtka
125 g cukru
ok 125 ml wina Marsala (słodkiego likieru)
kilka listków mięty

patyczki do szaszłyków

Wykonanie:
Z mango i arbuza zrób kuleczki (jeśli nie masz specjalnego nożyka pokrój je w kostkę). Nabijaj na przemian mango i arbuza. Odstaw. Zrób krem. Na garnek z gotującą się wodą postaw miskę (miska nie może dotykać garnka). Umieść w niej jajka i cukier i ubijaj. Masa powinna podwoić swoja objętość. Następnie dodaj wino i nadal ubijaj. Masa znowu musi się zwiększyć. Dodaj miętę i wymieszaj. Szaszłyki grilluj w najgorętszym miejscu na grillu do czasu aż na owocach pojawia się delikatne czarne ślady z grilla. Mniej więcej 4-5 minut (przewracaj szaszłyki). Przełóż owoce do miseczek polej kremem i posyp odrobina miety.

Smacznego!

Sałatka z grillowanych buraków, mozzarelli i orzechów włoskich

Grillowany burak to petarda! A z dodatkiem mozzarelli i orzechów to prawdziwa bomba! Bardzo polecam zwłaszcza tym którzy nie są przekonani do buraka. W postaci zgrillowanej jest na prawdę niesamowity. Zyskuje fantastyczny smak. Z mozzarellą i orzechami stanowi bardzo ale to bardzo zgrane połączenie:)




















Składniki:
2 średnie buraki
duża kulka mozzarelli
garść orzechów włoskich
łyżeczka musztardy
łyżka oliwy +oliwa do buraka
sól
pieprz

Wykonanie:
Buraczki obierz i pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do miski, zalej oliwą i dokładnie wymieszaj. Najlepiej zrób to rękami (polecam użyć gumowych rękawiczek:)). Odstaw na kilka minut. Następnie układaj je na dobrze rozgrzanym grillu. Grillluj z obu stron aż będzie miękki i lekko się przypiecze. Mozzarelle pokrój w plastry. Musztardę, oliwę pieprz i sól wymieszaj w miseczce. Układaj mozzarelle i buraka na przemian. Posyp pokruszonymi orzechami i polej sosem.

Smacznego!

Krewetki z grilla z dipem malinowo- imbirowym

No i przyszedł czas na moje ukochane "robaki". Ultra szybki pomysł na grilla bo krewetki nie potrzebują spędzić na nim wiele czasu. Same w sobie są pyszne i naprawdę nie trzeba się wysilać. Fantastycznie wyglądają i genialnie smakują. Koniecznie wypróbujcie:)




















Składniki:
20 surowych krewetek (moje były w pancerzach)
2 łyżki oleju
sól
pieprz

dip:
szklanka malin
2 łyżki octu owocowego
3/4 łyżki cukru
obrany kawałek imbiru (wielkości kciuka)

patyczki do grillowania

Wykonanie:
Krewetki pozbaw pancerza. Małym ostrym nożem usuń ciemną żyłkę na grzbiecie krewetki. Umyj je i wrzuć do miski. Dodaj olej, sól i pieprz. Wymieszaj rekami. Każdą krewetkę nabij na patyczek do grillowania. Grilluj krewetki na dobrze rozgrzanym grillu przez ok 5 minut, w zależności do wielkości, raz obracając.
Przygotuj dip. Maliny wrzuć do garnka. Dodaj ocet i cukier. Podgrzewaj aż puszczą sok. Dodaj bardzo drobno posiekany imbir. Gotuj aż cały sok odparuje. Przełóż do małej miseczki. Podawaj z krewetkami.

Smacznego!

niedziela, 3 sierpnia 2014

Grillowana kanapka z pesto z rukoli, szynką szwarcwaldzką i mozzarellą

Nie byłabym sobą gdybym nie pokusiła się o zrobienie grillowanej kanapki. W końcu uwielbiam je tworzyć. To musiało nastąpić. Jest grill więc jest kolejna super kanapka. Sprawdziłam ją na sobie, na m. i na najlepszym "testerze" moich kanapek czyli Basiu mowa o Tobie:) Wszyscy stwierdziliśmy, że jest genialna! Naprawdę jest. Rozpuszczająca się mozzarella, lekko przypieczona szynka i pesto z rukoli. Fantastyczne!




















Składniki (na jedną kanapkę):
2 kromki chleba (u mnie ze słonecznikiem)
plaster szynki szwarcwaldzkiej
3 plastry mozzarelli
2 łyżki pesto z rukoli

Wykonanie:
Rozgrzej grilla. Wrzuć na ruszt szynkę i grilluj przez chwilę po kilka minut z każdej strony. Uważaj żeby jej nie przypalić. Na jednej kanapce rozsmaruj pesto, plastry mozzarelli i szynkę. Połóż kanapkę na grillu. Grilluj ją z obu stron aż lekko się przypiecze ale nie przypali. Podawaj ciepłą.

Smacznego!

Menemen czyli turecka jajecznica

Ta jajecznica to typowe tureckie danie śniadaniowe. Ale bardzo podobne jadaliśmy także w Egipcie. To nie jest taka standardowa jajecznica z pomidorami. Ta jest o wiele bardziej pomidorowa a z warzyw powstaje sos. Dodatkowo pomidory o tej porze roku są wyjątkowo smaczne. I naprawdę przypadła mi do gustu. Jutro na śniadanie też sobie taką sprawię. Aha...i pamiętajcie o niej po ciężkiej nocy. Niektóre rzeczy smakują zdecydowanie lepiej niż wyglądają. Oto przykład:)




















Składniki:
4 duże jajka
2 duże mięsiste pomidory (zimą użyj pomidorów z puszki)
pół papryczki chili drobno posiekanej lub płatki chili (można pominąć)
duża cebula
połowa czerwonej lub zielonej papryki
sól
pieprz
kilka listków mięty
olej do smażenia (u mnie ryżowy)

Wykonanie:
Pomidory pozbaw skóry. Paprykę pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę dodaj do niej paprykę i chwilę podsmaż. Gdy zmiękną dorzuć pomidory pokrojone w kawałki. Duś całość na wolnym ogniu ok 5 minut. W tym czasie do miski rozbij jajka i lekko je ubij. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj także posiekaną miętę. Smaż jajecznicę delikatnie ją mieszając. Opcjonalnie posyp płatkami chili.

Smacznego!


Hamburger z malinami z grilla

Kolejny przepis związany z testowaniem Broil King'a.
To szalone połączenie "chodziło" za mną od jakiegoś czasu. Hamburger ze słodką karmelizowaną cebulą sprawdził się znakomicie dlatego teraz postanowiłam wpakować do bułki maliny. Eksperyment się opłacił! Całość zaskakuje składnikami ale hamburger jest tak pyszny, że jest wart wypróbowania. Maliny i ser pleśniowy to zgrany duet. Do tego pieczone mięso i rukola. Kolejny "przebój' na grilla:)
Inne pomysły na hamburgera z grilla znajdziecie tu i tu.




















Składniki:
500 g mięsa mielonego
sól
pieprz
garść rukoli
kilka plastrów sera pleśniowego
łyżeczka majonezu
bułki hamburgerowe

Maliny:
szklanka malin (mrożone trzeba rozmrozić)
łyżka cukru
2 łyżki octu owocowego (najlepiej malinowego)
pół papryczki chili lub chili w płatkach (wg gustu)

Wykonanie:
Mięso mielone przełóż do miski przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj kotlety. Wstaw je do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotuj dip malinowy. Podgrzej na małym ogniu ocet z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodaj maliny. Kiedy tylko zaczną puszczać sok dodaj chili. Podgrzewaj aż sok się zredukuje. Odstaw.
Mięso wyjmij z lodówki i grilluj na dobrze rozgrzanym grillu. Po kilka minut z każdej strony (lub dłużej wg własnych upodobań). Bułki hamburgerowe także połóż na grillu aby lekko się przypiekły. Spód bułki posmaruj majonezem rozłóż rukolę, mięso, maliny i ser pleśniowy.

Smacznego!

Grillowany halloumi z krewetkami i pesto z rukoli

W związku z tym, że ostatnio testuję grill firmy Broil King grilluję wszystko. Zaczęłam od czegoś co uwielbiam czyli krewetki. Do tego pesto i cypryjski ser halloumi. Powiem krótko..moje kubki smakowe oszalały! Przeczuwałam, że to połączenie będzie genialne ale nie sądziłam, że aż tak! Bałam się trochę, że ser przywrze do grilla ale obawy okazały się bezpodstawne. Halloumi po zgrillowaniu jest fantastyczny, lekko skrzypiący podobnie jak grillowany oscypek. Jestem absolutnie powalona!




















Składniki:
2 plastry sera halloumi (alternatywą będzie oscypek)
100 g krewetek koktajlowych (mrożone trzeba rozmrozić)
4 łyżki pesto z rukoli (do którego użyłam orzechów włoskich)
oliwa
2 łyżki soku z cytryny
szczypta chili
posiekany szczypiorek

Wykonanie:
Krewetki przełóż do miski dodaj sok z cytryny 2 łyżki oliwy i szczyptę chili (jeśli masz czas wstaw je na 30 minut do lodówki). Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię i smaż przez chwilę. Mieszaj je delikatnie żeby nie przywarły. Smaż je kilka minut zbyt długie smażenie sprawi, że będą twarde. Ser pokrój w plastry (dość grube) połóż go na rozgrzanym grillu (do 150 stopni). Grilluj do momentu aż ser będzie miękki (pod lekkim naciskiem). Na talerz przełóż pesto. Na nim połóż jeszcze ciepły ser i posyp krewetkami i szczypiorkiem.

Smacznego!