niedziela, 3 sierpnia 2014

Menemen czyli turecka jajecznica

Ta jajecznica to typowe tureckie danie śniadaniowe. Ale bardzo podobne jadaliśmy także w Egipcie. To nie jest taka standardowa jajecznica z pomidorami. Ta jest o wiele bardziej pomidorowa a z warzyw powstaje sos. Dodatkowo pomidory o tej porze roku są wyjątkowo smaczne. I naprawdę przypadła mi do gustu. Jutro na śniadanie też sobie taką sprawię. Aha...i pamiętajcie o niej po ciężkiej nocy. Niektóre rzeczy smakują zdecydowanie lepiej niż wyglądają. Oto przykład:)




















Składniki:
4 duże jajka
2 duże mięsiste pomidory (zimą użyj pomidorów z puszki)
pół papryczki chili drobno posiekanej lub płatki chili (można pominąć)
duża cebula
połowa czerwonej lub zielonej papryki
sól
pieprz
kilka listków mięty
olej do smażenia (u mnie ryżowy)

Wykonanie:
Pomidory pozbaw skóry. Paprykę pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę dodaj do niej paprykę i chwilę podsmaż. Gdy zmiękną dorzuć pomidory pokrojone w kawałki. Duś całość na wolnym ogniu ok 5 minut. W tym czasie do miski rozbij jajka i lekko je ubij. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj także posiekaną miętę. Smaż jajecznicę delikatnie ją mieszając. Opcjonalnie posyp płatkami chili.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Taak, jajecznica rzadko kiedy prezentuje się korzystnie :D
    Ta jest fajna, muszę kiedyś spróbować!


    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie fotka nie do końca mi się podoba:) Wpadnę na pewno. Pozdrawiam!

      Usuń