poniedziałek, 1 grudnia 2014

Gofry biszkoptowe z miodem miętowym

1 grudnia.. Od dziś zaczęłam bezkarnie wyciągać świąteczne atrybuty. Od razu jakoś tak w domu cieplej i milej. 1 grudzień to w moim przypadku czas zmian. Niby końcówka roku, a u mnie początki. Z ważniejszych dla mnie.. porzucam poranne wyczekiwanie na autobus na rzecz cieplutkiego samochodziku. Choć prawdę powiedziawszy.. autobusowe poranki z książką- będzie mi Was bardzo brakowało. Naprawdę bardzo.. Przy takiej grudniowej pogodzie, zachciało mi się dziś czegoś słodkiego. Z pomocą przyszedł mój synuś. Koniecznie muszą być gofry. No dobrze, ale tym razem biszkoptowe. Dla mnie były ok. Smakują faktycznie trochę jak biszkopt. Ale przyznaję, że jajka są dość mocno wyczuwalne i ogólnie gofry są słodkie, więc jeśli tego nie lubicie to nie jest przepis dla Was. W takim wypadku polecam te najprostsze gofry:)





















Składniki:
5 jajek
150 g mąki
100 g cukru
5 łyżek gorącej wody
skórka starta z jednej cytryny (wcześniej sparzonej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatki: ubita kremówka, owoce, cukier puder, dżem, lub miód miętowy

Miód miętowy:
1 łyżka miodu np. akacjowego
łyżeczka świeżej mięty

Wykonanie:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, wodą i skórka cytrynową. Mąkę wymieszaj z proszkiem i dodaj do żółtek. Całość znowu wymieszaj. Gdy masa będzie gładka dodawaj stopniowo białka. Delikatnie mieszaj. Wylewaj partie ciasta do gofrownicy i piecz aż gofry będą rumiane. Miód wymieszaj z miętą i polej nim gofry.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kocham gofry, te muszą być delikatne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się są bardzo delikatne:) Pozdrawiam!

      Usuń