poniedziałek, 22 grudnia 2014

Śledzie z karmelizowaną czerwoną cebulą

Te śledzie na pewno będą śniły mi się po nocach. Są absolutnie doskonale! Może nie są ekstra szybkie do zrobienia bo karmelizowanie cebuli trwa ale uwierzcie te śledzie są tego warte. Nie jest to tradycyjna wersja ale jest naprawdę oryginalna i przepyszna. Pasują na wigilijny stół ale nie tylko. Będą świetne na każdą okazję. Zarówno tę bardziej elegancką jak i w wersji domowej.. zjadane bez opamiętania prosto z miski.. Pycha!





















Składniki:
500 g śledzi
sok z połowy cytryny
1/3 szklanki oliwy

Wykonanie:
Śledzie pokrój na kawałki i skrop cytryną. W misce układaj na przemian śledzie i cebulę aż do wyczerpania składników. Na koniec całość polej oliwą. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 dni aby smaki się przegryzły. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz