niedziela, 23 sierpnia 2015

Kurczak z warzywami po chińsku

Chińszczyzna "chodziła" za mną do dłuższego czasu. I jestem w pełni usatysfakcjonowana. Z daniami chińskimi jest tak że samo smażenie trwa jedynie kilka minut. Najwięcej czasu zajmuje przygotowywanie, krojenie. Gdy ten etap mam za sobą idzie już z górki. Później wok, mieszanie i po chwili pyszne danie gotowe. Użyłam co prawda japońskiego makaronu Udon (zachciało mi się kombinacji) ale chiński Chow mein (jest bardziej dostępny) będzie ok a jeśli nie macie żadnego ryż też się sprawdzi. Smakowało całej naszej trójce... tak, trójce bo nasz syn też zjadł z nami i muszę powiedzieć że jeszcze chwila i pewnie będzie wcinał chińszczyznę pałeczkami:) 





















Składniki:
2 piersi z kurczaka
kilka różyczek brokuła
kilka różyczek kalafiora
2 średnie marchewki
kawałek pora
plaster imbiru (ok 1 cm)
sos sojowy
2 łyżki wody
makaron udon, chow mein lub ryż
olej arachodowy
opcjonalnie czarny sezam do dekoracji- można pominąć lub użyć białego

Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Przełóż mięso do miski dodaj 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki wody. Wymieszaj i odstaw. Brokuł i kalafior pokrój w mniejsze kawałki a por w półplasterki. Imbir posiekaj drobno. Marchewki obierz i pokrój w plastry (niezbyt grube). W woku rozgrzej olej, mięso łyżką cedzakową wyjmuj z marynaty i wrzuć do woka. Smaż przez chwilę ciągle mieszając. Po chwili dorzuć por znowu smaż przez minutę i dodaj kalafior, brokuły i marchewki. Smaż kilka minut aż warzywa zmiękną. Dodaj sos sojowy i imbir. Wymieszaj całość. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj makaron z warzywami i przełóż na talerz. Posyp czarnym sezamem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz