czwartek, 27 sierpnia 2015

Prosta chińszczyzna- Kurczak słodko-kwaśny

Prawie każdy z nas lubi zjeść dobrą chińszczyznę. Często jednak wydaje się nam że przygotowanie chińskiego dania jest trudne i czasochłonne. Otóż...moi drodzy....nie jest. Kuchnia chińska jest fenomenalna i warto spróbować samemu ją przyrządzić. To proste! Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym znamy wszyscy. Każdy jadł i każdy już wszystko o nim wie. Ale czy na pewno? Praca większości polega na otwarciu słoika. Proponuję jednak trochę się wysilić (naprawdę tylko trochę:)) i spróbować. Użyłam japońskiego makaronu gryczanego-soba ale chow mein także będzie dobry. 




















Składniki:
ok 100 g makaronu na osobę- u mnie gryczany soba
1 cebula
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i zamarynowane w dwóch łyżkach sosu sojowego
2 marchewki
1 czerwona papryka- bez nasion- paprykę pozbawiłam skóry- piekłam ją w piekarniku z funkcja grilla aż skórka się lekko przypiekła po wystudzeniu schodzi praktycznie sama
100 g pędów bambusa z puszki (waga po odsączeniu)
olej arachidowy

sos:
125 ml wody
1 łyżka mąki ryżowej (lub nieco więcej)
4 łyżki octu ryżowego
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki pasty pomidorowej
2-3 ząbki czosnku
plaster świeżego imbiru
sól

Wykonanie:
Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Marchewkę pokrój w słupki, cebulę w półplasterki a paprykę w kostkę- jeśli jej nie obierasz ze skory pokrój ją drobno. Przygotuj sos. Wodę wymieszaj z mąka. Pozostałe składniki wymieszaj w rondlu i doprowadź do wrzenia. Dodaj mąkę i gotuj aż sos zgęstnieje. Odstaw. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Wrzuć cebulę i smaż minutę ciągle mieszając. Dodaj kurczaka smaż kolejna minutę. Dodaj marchewkę, paprykę i smaż ok 3 minuty. Gdy mięso będzie wysmażone a warzywa lekko zmiękną dodaj pędy bambusa i wlej sos i wymieszaj. Dodaj makaron. Dobrze wymieszaj całość. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz