niedziela, 25 października 2015

American breakfast- Pancakes z boczkiem i syropem klonowym

Weekendowe naleśniki weszły w nawyk nie tylko mnie jak się okazało. Nasz syn domagał się ich dziś od rana. A że każda angielska supermama na sobotnio-niedzielne śniadanie robi pancakes, postanowiłam tez być super i je przygotować. Są łatwe i przepyszne. Jedne z lepszych jakie zdarzyło mi się zrobić. Podanie ich z bekonem i polanie syropem klonowym bez opamiętania powoduje, że nie mają sobie równych. Po śniadaniu nie został ani jeden:)

To już kolejny przepis z angielskim śniadaniem:) Poprzednie:
Crumpets- angielskie placki
Glasgow potato scones z jajecznicą i łososiem





Składniki:
220 g mąki
1 jajko
300 ml mleka
30 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
bekon lub boczku pokrojony w cieniutkie plastry
syrop klonowy (lub miód)
olej do smażenia

Wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodaj jajko, mleko i masło. Wymieszaj do połączenia się składników. Możesz również użyć miksera. Boczek podsmaż na oleju. Wykładaj na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu. Dzięki temu powstaną chrupiące plastry.
Ja smażę naleśniki i wszelkie placki na naleśnikarce i już nie używam tłuszczu do smażenia. Ale jeśli jej nie macie do smażenia użyjcie masła. Wylewaj niewielkie partie ciasta i smaż do momentu powstania pęcherzyków powietrza. Wtedy je odwrócić i smaż jeszcze kilka minut.
Podawaj polane syropem z kawałkami bekonu.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zdecydowanie pancakes z boczkiem to amerykańska kuchnia, chociaż mam świadomość że w Anglii też się pojawia, zwariowane połączenie:) dziękuję za wspaniały artykuł i przypomnienie tego smaku !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. To zdecydowanie amerykańska ale w Anglii też się pojawia:) Połączenie zwariowane i nie każdy się da skusić..a szkoda bo syrop i boczek pasują idealnie! Pozdrawiam!

      Usuń