niedziela, 24 stycznia 2016

Bagietki z jajkiem, boczkiem i pecorino

Mój M. to całkiem niezły kucharz.. właściwie to naprawdę bardzo dobry. W weekendy zaskakuje mnie śniadaniami lub pysznymi obiadami i wtedy wiem, że mam sporo szczęścia w życiu. Dostałam do łóżka takie bagietki i powiem szczerze, że okazały się świetne! Są naprawdę proste. Idealne na leniwe weekendowe śniadanie dla dwojga:)





















Składniki:
2 małe bagietki
4 jajka
3 duże łyżki śmietany 18%
4 plastry boczku pokrojonego w kawałki i podsmażonego
pół szklanki startego sera pecorino
szczypiorek
pieprz

Wykonanie:
W bagietkach, nożem wytnij prostokąt (od góry) i wyciągnij miąższ (uważaj żeby nie zrobić dziury:)). Jajka wybij do miseczki i dodaj śmietanę, podsmażony boczek, ser, pieprz i szczypiorek (zostaw odrobinę sera do posypania przed włożeniem bagietek do piekarnika). Całość wymieszaj. Masę wlej do bagietki- ostrożnie:). Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez 25 minut, aż masa wewnątrz bagietki się zetnie. Posyp szczypiorkiem.

Smacznego!

1 komentarz: