środa, 2 sierpnia 2017

Krem czekoladowy (z czerwonej fasoli, banana, kakao, karobu, orzechów i miodu)

Myślę, że za ten przepis będę smażyć się w piekle. Bo kiedy mój syn, kiedyś dowie się z czego go robię, to prawdopodobnie jestem zgubiona. Póki co jest wyjątkowo zadowolony, że może go wyjadać łyżeczką ze słoika i bez opamiętania smarować nim tosty. Pozwalam mu na to, bo ta wersja jest milion razy zdrowsza niż jej sklepowa koleżanka, co w naszym przypadku jest bardzo ważne. Mój syn jest alergikiem i niestety większość sklepowych smakołyków jest nie dla niego. Ten krem ma takie samo zastosowanie, jak każdy inny krem czekoladowy. Smarujemy nim tosty, naleśniki lub dodajemy do owsianki. Zdaję sobie sprawę, że smak jest nieco inny niż oryginał, ale jest to coś nam zupełnie nie przeszkadza. I jeśli zastanawiacie się czy fasola jest wyczuwalna, to uwierzcie mi..nie jest!






















Składniki:
pół szklanki suchej czerwonej fasoli
pół szklanki orzechów laskowych
2 duże łyżki ciemnego kakao
1 łyżka płynnej melasy karobowej
1 banan
miód lub syrop klonowy- wg gustu

Wykonywanie:
Fasolę zalej wodą i odstaw na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Następnie ugotuj ją aż będzie miękka. Gdy wystygnie przerzuć ją do blendera, dodaj banana i zmiksuj. Gdy masa będzie połączona dodaj resztę składników i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Może to zająć kilka minut. Gdyby masa była zbyt sucha możesz do niej dodać jednego banana lub wlać nieco wody (lub mleka).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz