środa, 9 sierpnia 2017

Szybkie i proste ciasto czekoladowe

Mój syn miał ochotę na ciasto. Koniecznie czekoladowe. Cóż robić? Nie jemy zbyt dużo słodkości, dlatego postanowiłam zrobić mu przyjemność i coś upiec. I tak pomieszaliśmy, pokombinowaliśmy i powstało jedno z lepszych ciast czekoladowych. Kiedy już wystygło, moim chłopakom zajęło mniej więcej 10 minut, żeby pochłonąć je całe. Zjadłam tylko jeden kawałek, który dosłownie porwałam. Niestety, więcej nie dałam rady. Oprócz tego, że to ciasto jest pyszne ma jeszcze kilka innych zalet- robi się je w mgnieniu oka, składniki zawsze są w domu i nie ma prawa się nie udać! Przekonani?






















Składniki:
75 g gorzkiej czekolady
70 g masła
2 jajka
100 g cukru- użyłam ciemnego cukru ryżowego, ale trzcinowy tez się sprawdzi
100 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonywanie:
Czekoladę połam, masło pokrój w kawałki i przełóż do miseczki. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą (pamiętaj żeby miska nie dotykała wody) i poczekaj aż wszystko się rozpuści. Jajka ubij z cukrem na gęstą, jasna masę. Dodaj ostudzone masło z czekoladą, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasta nie jest dużo i nie wyrasta bardzo więc wybrałam mniejszą blaszkę. Wysmaruj ją masłem i przelej ciasto. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut. Patyczek wbity w ciasto powinien być czysty. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż wystygnie i jeśli lubisz, posyp je cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Smacznego!

4 komentarze: