czwartek, 7 grudnia 2017

Muffiny piernikowe

Witajcie w grudniu! Czy u Was jest już świątecznie? U nas zdecydowanie tak! Ostatni weekend spędziliśmy ze znajomymi, na Jarmarkach Bożonarodzeniowych we Wrocławiu i jesteśmy zachwyceni. Zarówno Wrocławiem, jak i Jarmarkami. Świąteczny nastrój udzieli się nam wszystkich. Zanim jednak wyruszyliśmy w drogę przygotowałam takie właśnie muffiny piernikowe, żeby wprowadziły nas w odpowiedni klimat. Smakowały nie tylko dzieciakom. Są szybkie, proste i bardzo świąteczne. Idealne na wizytę gości przed świętami. Nastrajają pozytywnie. Na górze przygotowałam cynamonową posypkę i nikt nie był w stanie im się oprzeć.





















Składniki:
250 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonego imbiru
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 jajko
2 łyżki płynnego miodu
szklanka mleka
ok pół szklanki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki octu balsamicznego
6 łyżek oleju o neutralnym smaku i zapachu

posypka:
czubata łyżka masła
płaska łyżka cukru trzcinowego
pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, cynamon, gałka, imbir) wymieszaj w dużej misce. Oddziel białka od żółtek, i białka ubij na puszystą masę. W kolejnej misce wymieszaj mokre składniki (jajko, mleko, jogurt, ocet i olej). Mokre składniki połącz z suchymi. Ciastem napełniaj papilotki i piecz w formie na muffinki ok 25 minut w temp. 180 stopni.
Po około 20 minutach wyjmij muffiny i rozdziel na każdej posypkę cynamonową. Wstaw ponownie do piekarnika.

Smacznego!

2 komentarze: