Moja miłość do Nowego Jorku jest niezrozumiała i tak wielka, że nie jestem w stanie jej logicznie wytłumaczyć. To się dzieje gdzieś poza mną. Zawsze się śmieję, że chyba w poprzednim życiu musiałam tam mieszkać, skoro czuję tak niebywałą, irracjonalną wręcz, wieź z tym miastem. Uwielbiam też czytać o nim w książkach i uwielbiam oglądać filmy z Nowym Jorkiem w tle. Pewnie dlatego "Buszujący w zbożu" to jedna z moich ulubionych książek, a "Przyjaciele" to mój ukochany serial. A skoro myślę o Nowym Jorku, to myślę też o bajglach. Tak więc są. Puszyste, miękkie i pyszne. Można je zjeść tradycyjnie z serkiem kremowym i łososiem, ale ja puściłam wodze fantazji i kombinowałam.
Składniki:
3,5 szklanki mąki chlebowej
25 g drożdży
łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
dodatkowo: czarny sezam, czarnuszka, biały sezam, mak, sól gruboziarnista
Wykonywanie:
W misce wymieszaj drożdże, cukier i pół szklanki ciepłej wody. Poczekaj aż zacznie bąbelkować. Wymieszaj mąkę i sól. Dodaj do mąki drożdże oraz resztę wody. Wyrabiaj aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uderz w nie ręką (tak, tak można się trochę wyżyć:)) i odstaw jeszcze na 10 minut. Po tym czasie podziel ciasto na ok 8 kawałków. Uformuj bajgle i ułóż je na blaszce do pieczenie wyłożonej papierem lub matą. Odstaw je na kolejne 10 minut. Wybierz duży garnek i zagotuj w nim wodę. Gdy będzie się gotowała wrzuć bajgle i gotuj ok 2 minuty z każdej strony. Rób to partiami i za jednym razem wrzuć tyle bajgli, aby pływały spokojnie, i się nie sklejały. Przełóż je na blaszkę. Posyp np. sezamem w wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Powinny być lekko brązowe, ale pilnuj aby się za bardzo nie przypaliły. Upieczone przełóż na kratkę, aby wystygły.
Smacznego!
Składniki:
3,5 szklanki mąki chlebowej
25 g drożdży
łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
dodatkowo: czarny sezam, czarnuszka, biały sezam, mak, sól gruboziarnista
Wykonywanie:
W misce wymieszaj drożdże, cukier i pół szklanki ciepłej wody. Poczekaj aż zacznie bąbelkować. Wymieszaj mąkę i sól. Dodaj do mąki drożdże oraz resztę wody. Wyrabiaj aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uderz w nie ręką (tak, tak można się trochę wyżyć:)) i odstaw jeszcze na 10 minut. Po tym czasie podziel ciasto na ok 8 kawałków. Uformuj bajgle i ułóż je na blaszce do pieczenie wyłożonej papierem lub matą. Odstaw je na kolejne 10 minut. Wybierz duży garnek i zagotuj w nim wodę. Gdy będzie się gotowała wrzuć bajgle i gotuj ok 2 minuty z każdej strony. Rób to partiami i za jednym razem wrzuć tyle bajgli, aby pływały spokojnie, i się nie sklejały. Przełóż je na blaszkę. Posyp np. sezamem w wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Powinny być lekko brązowe, ale pilnuj aby się za bardzo nie przypaliły. Upieczone przełóż na kratkę, aby wystygły.
Smacznego!
Są pyszne! Też czasami je piekę :)
OdpowiedzUsuń