sobota, 9 grudnia 2017

Cynamonowe zawijasy

Nadszedł taki czas, w którym bezgranicznie mogę dodawać cynamon do niemal każdej potrawy.  Powoli wchodzimy w świąteczny klimat. Nasz dom już pachnie przyprawą do pierników, i szczerze mówiąc uwielbiam to. Bardzo lubimy szwedzkie bułki cynamonowe, ale zachciało mi się przygotować je nieco inaczej. Może trochę bardziej świątecznie.. Do nadzienie dodałam żurawinę i syrop kokosowy- to moje ostatnie odkrycie, ale możecie użyć cukru trzcinowego, dla ułatwienia. Przygotowałam je w formie bułeczek do odrywania polanych lukrem, co było bardzo fajne. Zdecydowanie są godne polecenia.





















Składniki:
700 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
100 g cukru
300 ml ciepłego mleka
120 g masła
szczypta soli
3/4 łyżeczki przyprawy do piernika

nadzienie:
syrop kokosowy lub cukier trzcinowy
pół szklanki żurawiny
łyżeczka przyprawy do piernika

Wykonywanie:
Drożdże rozpuść w szklance ciepłego mleka i dodaj łyżeczkę cukru. Poczekaj aż zaczną bąbelkować. W misce wymieszaj mąkę, resztę cukru, sól, przyprawę do piernika i dodaj masło, resztę mleka i drożdże. Wyrabiaj aż powstanie miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je na ok godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wtedy rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Przygotuj nadzienie. Żurawinę zalej wrzątkiem, następnie odcedź i dodaj syrop kokosowy i przyprawę do piernika, lub cynamon. Nadzienie rozłóż na całym cieście, zostawiając nieco więcej miejsca przy brzegach. Zwiń ciasto w roladę, i pokrój w plastry. Przełóż je do okrągłej formy, układając blisko siebie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok 30- 40 minut. Pilnuj aby zawijasy się nie przypaliły.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz