wtorek, 6 sierpnia 2013

Chłodnik wiosenny

W takie upały z jakimi ostatnio musimy się zmierzyć zupełnie nie chce mi się jeść. Ani stać przy garach i gotować. Wolę wtedy lekkie sałatki, kilka ruchów nożem..to wszystko na co mnie stać w tym skwarze. Korzystając z tego że stragany na targu uginają się od świeżych warzyw zrobiłam chłodnik. Orzeźwiająca bomba witaminowa bo to w zasadzie same warzywa. A dodatkowo można się nim naprawdę najeść jeśli poda się go w towarzystwie ugotowanych (lub odsmażonych) młodych ziemniaków z cebulką:)


















Składniki:
2 średnie ogórki
pęczek rzodkiewek
litr maślanki
2 ząbki czosnku
łyżka pokrojonego koperku
łyżka pokrojonego szczypiorku
2 jajka (w zależności od liczby osób)
sól
pieprz
3-4 ugotowane ziemniaki
mała cebula

Wykonanie:
Ogórki i rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Jajka ugotuj i pokrój na ćwiartki. Maślankę wlej do garnka. Dodaj do niej ogórki i rzodkiewki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do maślanki. Posyp szczypiorkiem i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Schładzaj do momentu podania minimum przez godzinę.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na wolnym ogniu żeby się nie przypaliła. Dodaj ugotowane ziemniaki i przypiekaj aż staną się rumiane.
Przed podaniem chłodnika na talerzu wyłóż jajko i ziemniaki. Zalej chłodnikiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz