środa, 7 sierpnia 2013

Grecki chleb

Włócząc się po zakamarkach Rodos zupełnie przypadkiem trafiliśmy w miejsce które zrobiło na nas ogromne wrażenie. Był to klasztor Archanioła Michała. Zostaliśmy poczęstowani chyba najlepszym chlebem jaki kiedykolwiek jadłam. Lekko słodki z ogromną ilością sezamu. Nigdy nie jadłam takiego chleba. Wiem, że przepis jest absolutnie nie do odtworzenia. Mimo to przekopałam internet w poszukiwaniu przynajmniej czegoś podobnego. Znalazłam tutaj przepis na tradycyjny chleb grecki. Chciałam zrobić go dla znajomych na imprezę więc wcześniej go wypróbowałam. Upiekłam dwa bochenki. Niestety..to nie było to.
Dzień przed imprezą drugi raz aktywowałam zaczyn. Rano wydawał mi się jakiś zupełnie inny niż poprzednio. Dopiero gdy zaczęłam czytać przepis okazało się że po prostu źle go aktywowałam! Nie doczytałam i tyle...Zrobiłam go mimo wszystko już zupełnie nie patrząc na przepis. Chleb wyszedł rewelacyjny, zdecydowanie bardziej podobny do tego który jedliśmy! Jest delikatnie słodki i bardzo puszysty. Idealny z miodem lub dżemem ale sam w sobie jest naprawdę dobry. Dość szybko wysycha więc z resztek można zrobić tosty francuskie:)





















Zaczyn:
15 g świeżych drożdży
450 ml letniej wody
350 g mąki
3 łyżeczki miodu

Drożdże rozkrusz do wody i wymieszaj. Dodaj miód i mąkę. Wyrabiaj przez chwilę. W misce uformuj kulę i przykryj folią spożywczą na 24 godziny.

Aktywacja zaczynu:
Na 12 godzin przed upieczeniem chleba, zaczyn musi być aktywowany. Dodaj do zaczynu 250 g mąki, 3 łyżki miodu, szczyptę soli oraz 400 ml wody. Zaczyn będzie dość płynny. Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce.

Po 12 godzinach 1/3 zaczynu wlej do miski. Dodaj pół szklanki wody, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz 3 łyżki miodu. Następnie dodaj tyle mąki żeby powstało zwarte ciasto. Wymieszaj wszystko dokładnie i wyrabiaj na podsypanym mąką blacie ok 10 minut. Ciasto włóż do miski i pozwól mu wyrastać aż podwoi swoją objętość. Potrwa to ok 1-1,5 godz. Po tym czasie możesz uformować ciasto w dwa bochenki i wyłożyć na blachę z pergaminem (ja swój włożyłam do formy obsypanej sezamem). Posyp obficie sezamem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut.

Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni i piecz chleb ok 40 minut dopóki nie zbrązowieje.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz