niedziela, 4 sierpnia 2013

Focaccia z cukinią i porami

Focaccia to kolejny włoski przysmak. Podawana jako przystawka lub na śniadanie występuje w rożnych odmianach. Świetna na słodko i na słono. W podstawowej wersji z solą i rozmarynem, najlepsza z oliwą. Chciałam, żeby moja wersja miała nieco grecki powiew:) Dlatego dodałam do niej grillowaną cukinię i oliwki. Można ją przeciąć na pół i włożyć do środka dowolne dodatki suszone lub świeże pomidory, pokrojoną cebulkę, ser, szynkę, dodać sos i zjeść w formie kanapki. Kusi mnie zrobienie wersji na słodko z rabarbarem...

















Składniki:
Na ciasto:
650 g mąki (można użyć mąki na pizzę lub pół na pół maki chlebowej i zwykłej)
25 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych drożdży instant (7 g)
łyżeczka suszonej szałwii
2 łyżeczki soli
50 ml oliwy
100 ml ciepłego mleka
ok. 350 ml wody
Opcjonalnie można dodać 20 g startego parmezanu

Dodatkowo:
2 łyżeczki suszonego rozmarynu (można użyć świeżego)
ok. pół łyżeczki gruboziarnistej soli
5 zielonych oliwek
jedna mała cukinia
2 pory
3 łyżeczki masła

Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiej do miski dodaj szałwię, sól i ser jeżeli używasz. W ciepłym mleku rozpuść drożdże. Dodaj je do mąki. Wlej oliwę. Stopniowo dodawaj wodę. Może okazać się, że użyjesz jej mniej lub więcej niż 350 ml. Wyrabiaj ciasto na oprószonym mąką blacie aż będzie gładkie i elastyczne, zajmie to ok 10 min. Przełóż do natłuszczonej miski i posmaruj ciasto odrobiną oliwy. Przykryj folią. Odstaw do wyrośnięcia na ok 1- 1,5 godziny.
W tym czasie pokrój por w krążki i podsmaż na maśle na wolnym ogniu żeby się nie przypalił. Odstaw. Cukinię umyj i pokrój w krążki. Można ją obrać. Grilluj aż lekko się przyrumieni (na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku). Oliwki pokrój w kostkę.
Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je do wysmarowanej tłuszczem formy w której zamierzasz ją piec. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok 30-40 min. Po tym czasie posyp ją solą (nie dużo bo oliwki są słone) i rozmarynem. Wyłóż plasterki cukinii, oliwki oraz por.
Piecz w temp. 200 stopni przez ok 20- 25 min. aż ciasto się zrumieni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz