środa, 15 października 2014

Tiganites- greckie placki

Zastanawialiście się kiedyś co jedli starożytni Grecy? No to koniec zastanawiania się. Tak, na pewno jedli tiganites:) Pierwsze wzmianki o tych plackach pochodzą z IV wieku p.n.e. Więc Grecy twierdzą, że to pierwsze naleśniki na świecie. I mają to udokumentowane:) Nie wiem ile w tym prawdy ale wiem, że po pierwsze są najprostsze i najszybsze. A po drugie myślę, że możesz zaufać długoletniej tradycji i uwierzyć, że są pyszne. Co prawda przepisy na nie mogą się różnić ale myślę, że każda wersja jest świetna. Miałam okazję trochę pozwiedzać Grecję. Zarówno kontynent jak i wyspy. Przy tych plackach zawsze ustawiały się ogromne kolejki. Są niezbyt słodkie dlatego zawsze stały w towarzystwie miodów, dżemów- za słodkich jak na mój gust. Można podawać je także z jogurtem greckim z odrobiną cynamonu. Uwielbiam! Uwielbiam! Uwielbiam! 




















Składniki:
kubek (250 ml) mąki pszennej
250 ml mleka
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru
łyżka oliwy

miód, dżem, jogurt, owoce

Wykonanie:
W misce wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto jest dość rzadkie ale na patelni formuje się w zgrabne placki. Smaż placki aż będą rumiane z obu stron.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Naleśniki, tyle ze w innej nazwie :) lubie czasem robić takie małe, z jabłkiem w srodku na przykład :)

    OdpowiedzUsuń