sobota, 27 grudnia 2014

Piernikowy budyń z kaszy jaglanej

W końcu mamy śnieg:) Noo...może mój entuzjazm jest jeszcze przedwczesny bo do prawdziwego śniegu jeszcze daleko... ale jestem pełna optymizmu jak zwykle i cieszę się z tego, że powoli robi się biało. Dziś wybraliśmy się na spacer. Cóż z tego, że zimno! Zastanawiam się przy okazji czy chłopcy wyrastają z rzucania się śnieżkami? Mój duży chłopiec nie wyrósł. Tuż po wyjściu z domu od razu dostałam śnieżką.. Nie jestem pewna czy powinno mnie to dziwić? Czekam tylko aż mój mały chłopiec odkryje tę zabawę. I wtedy po mnie. Po długim spacerze uwielbiam się rozgrzewać małymi przysmakami. Oto jeden z nich. Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem przyprawy do piernika. W końcu świąteczny czas powoduje, że możemy bezkarnie sypać ją do wszystkiego. Ciasta, muffiny, ciasteczka, owsianki, budyń.. Możliwości jest wiele. Bo przecież w żaden inny czas nie smakuje ona tak fantastycznie jak teraz. Budyń przygotowałam z kaszy jaglanej. Ale kasza gryczana lub manna też jest godna rozważenia. Dodatki? To kwestia gustu orzechy, migdały, suszone owoce ale obowiązkowo musi się pojawić przyprawa do piernika. Tylko pamiętajcie o tym żeby z nią nie przesadzić. Tak więc bezglutenowo i wegańsko tym razem. I pysznie!




















Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
pół łyżeczki przyprawy do piernika
płaska łyżeczka kakao
ok pół szklanki mleka roślinnego (użyłam migdałowego ale może być dowolne, a jeśli nie zależy Wam na tym aby było wegańsko krowie mleko też będzie ok)
miód lub syrop klonowy

opcjonalnie: orzechy, suszone owoce itp.

Wykonywanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Mleko dodawaj stopniowo żeby całość nie była zbyt rzadka. Po zmiksowaniu dodaj ewentualnie jeszcze odrobinę miodu lub syropu klonowego. Posyp orzechami lub suszonymi owocami.

Smacznego!
Korzenne przysmaki

12 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, uwielbiam jagły, a w połączneiu z piernikiem muszą być świetne w smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w wersji waniliowej. :) Lepszy niż tradycyjny budyń i sycący tak, że na śniadanie w sam raz. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie na śniadanie idealny. Muszę w końcu zrobić waniliową wersję bo póki co zawsze dodaję kakao..

      Usuń
  3. budyń jaglany to jeden z moich ulubionych deserów! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam budyń jaglany oraz zapach przyprawy do pierników, jak dla mnie połączenie idealne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki budyń musiał pachnieć obłędnie i smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy uzyskanie takiej "gładkości" budyniu zależy od mocy blendera? Mnie taka nie wychodzi:( Jak długo blendujecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie ja blenduję do momentu aż uzyskam gładką konsystencję. W razie potrzeby dolej odrobinę mleka, ale nie za dużo, żeby budyń nie był zbyt rzadki. Myślę, że to kwestia długości miksowania, no i kasza musi być miękka. Pozdrawiam!

      Usuń