środa, 7 stycznia 2015

Marokańskie śniadanie- Kuskus na słodko

Jeśli ktoś uważa, że kuskus ogranicza się do warzyw i wersji wytrawnej jest w dużym błędzie. W wersji na słodko też świetnie się sprawdza. W ramach marokańskich wspominek przygotowałam typowe marokańskie śniadanie. Czyli kuskus w słodkiej wersji. To chyba najprostsze śniadanie z kuskusem w roli głównej. Kuskus, miód i masło. I wydawałoby się że to nic nadzwyczajnego a jednak jest pysznie, smacznie i szybko. Poza tym możecie dodać ulubione owoce. Uwielbiam takie śniadania które przypominają mi że są miejsca gdzie jest teraz zdecydowanie cieplej niż za moim oknem i budzą bardzo miłe wspomnienia.





















Składniki (na jedną osobą):
pół szklanki kaszy kuskus
ok 1,5 szklanki gorącej wody lub mleka
miód
łyżeczka masła + ok 2 łyżeczki do podania
szczypta soli

opcjonalnie do podania:
owoce
tahini

Wykonanie:
Kuskus wsyp do garnka i zalej wodą lub mlekiem. Dodaj kawałek masła i szczyptę soli. Gotuj przez chwilę aż masło się rozpuści. Podawaj z masłem i miodem oraz jeśli masz ochotę z owocami lub tahini.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. O rany jak dawno nie jadłam kuskusa na słodko, dzięki za przypomnienie!
    http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń