niedziela, 18 stycznia 2015

Placki z kaszy manny

Kilka dni temu miałam wrażenie, że jest wczesna wiosna noo... ewentualnie piękna późna jesień. Jedynie resztki świątecznych akcentów zaburzały ten obraz i przypominały, że niedawno były święta. I że zima w pełni. Korzystaliśmy z odrobiny słoneczka bo szkoda było siedzieć bezczynnie w domu. Gotowanie odbywało się więc w biegu i nie było okupione nawet najmniejszym wysiłkiem. Podczas jednego ze spacerów mój syn zażyczył sobie placki. Nie jest to dla mnie żadna nowość. W końcu oboje jesteśmy plackowymi potworami. I nie ma tygodnia bez chociażby jednej porcji placków dlatego muszę kombinować żeby nam się nie znudziły. Ze śniadania zostało nam trochę kaszy manny. Uwielbiam ją ale zdarza mi się ugotować jej za dużo. Jem ją zwykle na drugie śniadanie a mój mały chłopak zjada ją chętnie na kolację. Dodaję do niej wtedy owoce, orzechy, miód lub dżem. Tak więc w ramach plackowego kombinatorstwa powstały placki z kaszy manny. Są bardzo puszyste i naprawdę smaczne. Świetne z owocami lub cukrem pudrem. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby dodać swoje ulubione dodatki. To idealny przepis jeśli tak samo jak mnie zostanie Wam taka ilość kaszy manny że jest jej zbyt mało żaby się najeść lub po prostu macie ochotę na coś innego  tylko właściwie nie wiadomo co z nią zrobić. No.. to już wiadomo:)





















Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy manny
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
łyżka oleju (u mnie ryżowy)
olej do smażenia (ryżowy)

dodatki:owoce, miód, syrop klonowy, cukier puder itp.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj. Jeśli masz więcej ugotowanej kaszy zwiększ po prostu ilość mleka, mąki i jajek tak aby masa była na tyle zwarta żeby ciasto nie rozpływało się na patelni podczas pieczenia. Na rozgrzanej patelni smaż placki z obu stron aż będą rumiane. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

5 komentarzy: