wtorek, 21 kwietnia 2015

Drożdżówki z truskawkami

Moja babcia jakiś czas temu obdarowała mnie mrożonymi truskawkami. Zamroziła je w zeszłym roku dla mojego syna, a następnie zapomniała o nich do marca. Z jednej strony nie jest źle. Bardzo tęsknię za truskawkami, więc to była dla mnie miła niespodzianka. Moje poranne koktajle zyskały nowy, smaczny i poprawiający humor składnik. Lepiej być nie może. A może jednak może? Drożdżówki z truskawkami.. co Wy na to? Pierwsza partia pojechała ze mną do Warszawy i zjadłyśmy je z koleżanką w okamgnieniu. Nie doczekały się zdjęcia, bo zostały pochłonięte w drodze. Dlatego powstała druga partia. Po raz kolejny wyszły super. Są naprawdę świetne. Zamiast truskawek użyjcie ulubionych owoców lub dżemu. Możecie także polać je lukrem lub posypać kruszonką.





















Składniki:
260 g mąki pszennej 
40 g cukru
szczypta soli
40 g miękkiego masła pokrojonego w kawałki
1 jajko
120 ml mleka
30 g świeżych drożdży

truskawki pokrojone w kawałki

Wykonanie:
Drożdże pokrusz do miski. Zalej je ciepłym mlekiem i cukrem. Odstaw na bok, aż zaczną bąbelkować. W dużej misce wymieszaj mąkę z masłem. Zrób to rękami- masło rozcieraj z mąką. Dodaj sól, drożdże i jajko. Wlej zaczyn i wyrabiaj ciasto. Dosyp mąki jeśli to konieczne. Wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia - aż podwoi objętość. Po tym czasie uformuj kulki i spłaszcz je. Ręką lub dnem szklanki zrób niewielkie wgłębienie. Włóż w nie truskawki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz