środa, 22 kwietnia 2015

Placki z mięsa kraba i hummusu

Posiadanie dziecka uczy wiele a już na pewno uczy tego że będąc rodzicem przedkłada się dobro i wygodę swojego dziecka nad własne. Od jakiegoś czasu nasz szkrab ma przesympatyczny zwyczaj. Budzi się w nocy i wędruje do naszego łóżka (zdarzyło mu się chyba 3 razy). Jako że jest najmniejszy zajmuje największą powierzchnię łóżka. Trochę się nie wysypiamy, trochę jest niewygodnie. Ale jest za to zabawnie... I niby moglibyśmy go przenieść do swojego łóżka ale... Nigdy nie spał z nami w łóżku więc jest to nowość i myślę, że za chwilę mu po prostu przejdzie. Poza tym kiedy już będzie dorosły przypuszczam że będę bardzo za tym tęsknić. Moje niewyspanie trochę daje o sobie znać.. Nie mam weny na gotowanie. Rano przestawiam budzik o kolejne 5 minut, wypijam koktajl a do pracy zabieram hummus lub masło z bobu z warzywami a obiad robię po powrocie bo rano zwyczajnie mi się nie chce. Dziś zostało mi trochę hummusu i wylądował w plackach. Wykorzystałam mięso kraba z puszki a nie paluszki krabowe ale jeśli nie macie dostępu do mięsa to paluchy muszą wystarczyć:) A zamiast hummusu można dodać po prostu samą ciecierzycę. Do tego sos czosnkowy i rukola. Pycha!




















Składniki:
2 łyżki hummusu
puszka mięsa kraba
łyżeczka majonezu
1 jajko
1 łyżeczka sosu worcestershire
łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka mąki
sól
pieprz
chili- wg gustu- można pominąć
woda przegotowana (w razie potrzeby gdyby masa była zbyt sucha)
olej do smażenia
rukola

sos:
jogurt
czosnek
sól
pieprz
odrobina majonezu

Wykonanie:
Hummus (lub ciecierzyce zmiksowaną) wymieszaj z jajkiem. Dodaj majonez, sos worcester, oliwę i zmiksuj przez chwilę. Nie za długo masa nie powinnam być zmiksowana za bardzo. Dodaj mąkę, sól, pieprz i wymieszaj. Jeśli masa źle się miksuje dodaj trochę wody. Smaż placki na oleju z obu stron na złoty kolor. Składniki sosu wymieszaj i podawaj z plackami i rukolą.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jako maniaczka hummusu chętnie wypróbuję kiedyś przepis :)

    OdpowiedzUsuń